I když trvá celý rok, v zimě lidé většinou pálí ovoce, které sklidili na podzim. Pěstitelské pálenice mají stále plno. Celníci pravidelně palírny kontrolují. Ve svitavském okrese zaznamenali již několik pochybení.

Pálenku lidé vyrábí ze švestek, jablek, hrušek nebo také jeřabin. Podle majitelů pálenic je nejžádanější kořalka ze švestek. To je podle znalců nejkvalitnější druh ovoce a devadesát procent zákazníků přiveze ke zpracování právě švestky. Nechat si vypálit vlastní alkohol vyjde finančně levněji, než stejný výrobek koupit v obchodě. „Když si někdo přinese vlastní ovoce, cena za jeden litr padesátiprocentní slivovice se pohybuje kolem sto osmnácti korun. V obchodě zaplatíte za stejné množství například čtyři sta korun. Proto je pálení nejlevnější způsob získání alkoholu,“ říká David Kilián, majitel pálenice v Bohuňově.

Vše má ale svá pravidla a na ta dohlížejí celníci. Kontroly provádí minimálně jednou za dva měsíce. Zaměřují se na zahájení a ukončení sezony. Ta trvá od 1. července 2009 do 30. června 2010. Celníci hlídají také poruchy výrobních zařízení. Celní úřad Svitavy zaznamenal třicet případů překročení zákona v oblasti pěstitelského pálení. „Udělili jsme celkem dvacet pokut, a to za více než sedmnáct tisíc korun,“ sdělila Jitka Fajstavrová, tisková mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové. Každý pěstitel má právo nechat si pro sebe a členy své domácnosti za sezonu vypálit nejvýše třicet litrů stoprocentního lihu. To znamená například šedesát litrů padesátiprocentního destilátu. Pálenku ale nesmí nikomu dále prodávat.

Mezi vyhlášené palírny patří také ta v Biskupicích na Malé Hané nebo v Lubné. V obou vesnicích navíc pořádají festival slivovice. Naplno jela pálenice v Lubné do konce ledna. Letos se totiž urodilo méně jablek a více švestek než vloni. Lidé proto vozili více domácího kvasu. Švestky jsou snazší na zpracování. „V celkovém objemu však vypálíme stejné množství alkoholu jako v minulém roce,“ uvedl majitel Pálenice Lubná Zdeněk Jelínek.

V Biskupicích navíc chystají několik akcí, kde poteče slivovice. Z kaléšku se již stal fenomén, ale František Václavek již chystá další aktivity. „Poslední červnovou sobotu se uskuteční druhý ročník Dopalné. Novinku plánujeme na květen. Vymysleli jsme novou akci nazvanou Biskupické žvanec. Půjde o gastronomickou záležitost. Chceme lidem přiblížit typická venkovská jídla, pokrmy z králíka nebo kůzlete,“ řekl František Václavek z Biskupic. Lidé si vyzkoušejí třeba dojit kozu, plnit jitrnice nebo stloukat máslo. Zapište si již nyní do kalendáře, že se akce koná osmého května.

Iveta Nádvorníková, Zuzana Vaňková