Město nechalo za 100 tisíc korun opravit starou komunikaci, která vede paralelně se silnicí I/35 od odbočky z městské části Lány až po křižovatku na Sedliště. Ta byla původně určena pro zemědělské družstvo, po revoluci pozemky pod ní připadly pod řadu jiných majitelů, což zkomplikovalo opravy.

Stavbu nového nadchodu v Litomyšli komplikuje válka na Ukrajině a nedostatek oceli.
Válka komplikuje stavbu nadchodu v Litomyšli. Může nabrat zpoždění až 3 měsíce

„Je to problematická majetková záležitost, protože komunikace patřila zemědělskému družstvu, které zaniklo. Pozemkový úřad a správa silnic přišly s tím, že to tam zorají a úplně silnici zruší, to ale nechceme,“ uvedl místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar.

Silnička vedoucí z Litomyšle podél I/35 na Vysoké MýtoSilnička vedoucí z Litomyšle podél I/35 na Vysoké Mýto. Čas je uveden při jízdě na kole.Zdroj: mapy.cz

Město má o silnici zájem.

„Právně silnice nemá vlastníka. Družstvo zaniklo bez náhrady. Před časem všichni řekli, že o ni nemají zájem. My ji ale chceme, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ji převede na město,“ dodal starosta Daniel Brýdl. Město má ale jednu podmínku, a tou je omezení provozu na této silnici.

Hasiči odchytávali v Mladějově zmiji, která se slunila u vchodu do domu. Foto: HZS Pardubického kraje
Zmije se slunila v Mladějově u vchodu do domu. Museli přijet pomoct hasiči

„Domlouvali jsme se s okolními starosty ze Sedliště a Bohuňovic. Silnici totiž využívají místní jako zkratku. Na opravách se budeme všichni podílet. A taky dojde k zúžení silnice, aby tam nejezdila nákladní auta, ale jen osobní,“ vysvětlil Kašpar.

Pokud Pardubický kraj nebo stát požádá o využití silnice na objížďku, je možné, že tam nákladní auta jezdit budou. Musí ji pak ale na svoje náklady opravit. „Když nebude zúžená, mohou tam náklaďáky vesele jezdit. Zničí ji a my zaplatíme opravu,“ dodal Brýdl.