Výjimečný projekt Burza filantropie, který spojuje cesty neziskového, soukromého a veřejného sektoru, pořádala tradičně Koalice nevládek Pardubicka díky spolupráci s Pardubickým krajem a Krajskou hospodářskou komorou. Litomyšlské setkání potvrdilo známou pravdu, že každá burza je naprosto unikátní s ojedinělou atmosférou.

Rozdali statisíce

„Letošní Burza filantropie v Litomyšli se nesla v naprosto uvolněné atmosféře. Nálada byla výborná. Donátoři i obecenstvo často propukli v salvy smíchu. Neziskovky a donátoři si už k sobě vybudovali přátelský vztah. To se promítlo i do konečné výše podpory. Neziskové organizace získaly na své projekty celkem 328 tisíc korun. To je rekord této burzy!" řekla s radostí Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

Jaké projekty na Svitavsku získaly podporu? Díky burze filantropie donátorů bude fungovat lesní školka Brlenka, kterou zřizuje občanské sdružení Lidé v lese. „Pec pro dobrou věc" postaví Oblastní charita Moravská Třebová. Její klienti tak budou moci péct chléb v rámci své sociálně-terapeutické dílny. Podobně se do pracovního procesu zapojí i handicapovaní z litomyšlské obecně prospěšné společnosti Komuniké, kteří budou připravovat „svačiny s radostí" pro školáky. Farní charita v Litomyšli udrží a rozšíří za přispění donátorů své služby, určené dětem i seniorům. K tomu všemu jim napomůže především osvětová kampaň pro nábor nových dobrovolníků, bez nichž by se jejich aktivity neobešly.

V neposlední řadě přichází s výjimečnou myšlenkou Mateřské a rodinné centrum Krůček Svitavy. Projekt „Učíme se navzájem" v sobě snoubí mezigenerační solidaritu i předávání poznatků. Děti tak například budou učit seniory ovládat moderní přístroje jako počítače, tablety a chytré telefony. Senioři jim na oplátku předají své zkušenosti a dovednosti z rukodělných činností jako pletení, vyšívání nebo vyrábění předmětů ze dřeva. Drobnou finanční, materiální nebo jinou pomoc poté získalo i několik dalších projektů neziskovek, které se na burze nepředstavily.

Rekordní vybranou částkou i pozitivní náladou zůstane letošní burza nadlouho v paměti všem účastníkům. Jedním z filantropů byl i pravidelný účastník burz Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor. „Chci poděkovat všem donátorům, kteří už patří mezi stálice Burzy filantropie. Bez jejich nadšení a podpory bychom se vůbec nesešli.

Donátoři nešetřili

Je úžasné, že kromě finanční částky poskytli i přímou materiální podporu nebo nabídli i další spolupráci a pomoc nad rámec setkání. Smyslem burzy je totiž najít řešení k tomu, aby se prospěšný projekt vůbec narodil a přitom nemusel stát tolik prostředků," uzavřel krajský radní Pavel Šotola. Na burze byla přítomna i zástupkyně Krajského hospodářské komory Pardubického kraje Lenka Báčová. „Na Burze filantropie jsem byla poprvé a odnáším si mnoho příjemných zážitků. Projekty na mě udělaly velký dojem. Budeme proto i nadále rádi nápomocni při vyhledávání donátorů na příští burzy," poznamenala Lenka Báčová.

Cyklus čtyř okresních burz filantropie v Pardubickém kraji se nám pro tento rok uzavřel. Na společná setkání v dobročinném duchu se však mohou všichni těšit i příští rok, na unikátní atmosféru, mnoho nových prospěšných a potřebných projektů, které by bez Burzy filantropie a jejích donátorů nemohly vzniknout.

(mic,kk)