Ještě před druhým kolem senátních voleb na Svitavsku, v nichž podle očekávání vyhrál favorizovaný Michal Kortyš z ODS nad lékařem Pavlem Havířem (ČSSD), bylo vyhlášeno výběrové řízení na nového šéfa nemocnic v Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách.

Tři nemocnice jsou bez vedení už od června, kdy odešel tehdejší ředitel Tomáš Julínek. Kraj, potažmo jeho společnost Nemocnice Pardubického kraje (NPK), vyhlásily nový konkurz až nyní. Havíř přitom splňuje řadu podmínek konkurzu včetně dlouholetého působení v řídících funkcích. Než nastoupil do funkce šéfa nemocnice následné péče v Moravské Třebové, řediteloval dlouhá léta Svitavské nemocnici a byl čtyři roky i poslancem.

Kraj: Není to pravda

Kraj i vedení NPK však odmítá spekulace, že by se místo mělo stát pro Havíře politickou trafikou. I když i hejtman Martin Netolický připustil, že návrh na jmenování Havíře zazněl.

Podle šuškandy v nemocnicích je však vítěz výběrového řízení jasný předem a celé výběrové řízení je jen na oko. „Nabízí se to, protože vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje je úzce provázáno s ČSSD, která je též ve vedení kraje, viz například samotný hejtman. A v senátních volbách poražený doktor Havíř je rovněž z ČSSD,“ postěžovali si Deníku zdravotníci.

Jméno Havíře však na úrovni vedení NPK a kraje předevčírem skutečně zaznělo. „Sám jsem se s tímto návrhem setkal, nejsem však jeho iniciátorem a už vůbec z něho nejsem šťastný,“ reagoval hejtman Netolický.

„Podle mě je pozice doktora Havíře v tuto chvíli jasná na postu šéfa moravskotřebovské nemocnice. Má zde hodně starostí k řešení, ať co se týče ztrátového hospodaření nemocnice, majetkoprávních sporů i výstavby nemocnice nové,“ dodal. Další střídání šéfů nemocnic by podle něj na stabilitě zdravotnictví vůbec nepřidalo.

„Jistě, padá řada jmen, ale výběrové řízení je otevřené a transparentní,“ podotkla mluvčí NPK Kateřina Semrádová. Podle jiných informací ale naopak dlouhá řada jmen nepadá. Kraj může mít naopak starosti na šéfa nemocnic v Ústí, Litomyšli a Svitavách vůbec někoho sehnat. Vyjádření Pavla Havíře se včera Deníku nepodařilo získat.

Kdo nahradí Rudzana?

Místo ředitele zbývajících dvou nemocnic pardubické a chrudimské je obsazeno. Těm šéfuje exprimátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Do toho ještě kraj hledá do nejvyššího vedení NPK na post náměstka pro ekonomiku nástupce Petra Rudzana, který skončil před měsícem.

Ilustrační foto
Prokletý Gajer. Nosí smrt ve velkém