Obyvatele Březové trápí hluk. Městem vede totiž železnice i hlavní silniční tah na Brno. Situaci prozatím vyřešily pouze České dráhy.

Problémy s hlukem ve města částečně odstranila protihluková stěna, kterou v některých místech vybudovaly České dráhy při rekonstrukci koridoru. Lidem bydlícím kolem trati navíc zaplatily nová okna. „Majitelé některých nemovitostí dostali okna s protihlukovým atestem. Zatíženo je ale celé údolí Březové. Městem prochází kromě železnice i hlavní silnice na Brno. Tyto zdroje hluku jsou nepříjemné,“ potvrdil březovský starosta Martin Kiss.

V současné době řeší problémy s hlukem Ředitelství silnic a dálnic. Lidem podél hlavního tahu silnice I/43 pořídí protihluková okna. „Několikrát zde odborníci měřili hluk. Hladiny překročily stanovené limity. Před několika lety začala jednání se správcem komunikace. V příštím roce by měla proběhnout realizace protihlukových opatření. Jedná se o výměnu oken v obytných místnostech nemovitostí, které jsou u hlavní silnice a jsou zatížené nadlimitními hodnotami hluku,“ upřesnil Kiss.

Hluk omezuje život ve městě. Radní nemohou zanést do územního plánu bytovou výstavbu tam, kde jsou volná místa.

Limity hluku platí ve Březové nad Svitavou i pro realizaci bytových projektů. „Například na Špitálském poli jsme tuto situaci řešili protihlukovým valem. Posléze jsme dokládali měření, že je účinný,“ uvedl starosta Martin Kiss. Nadměrný hluk odrazuje i stavebníky. „V těsné blízkosti frekventované silnice nikdo stavět nechce a nebude. Hledáme spíše vzdálenější lokality,“ řekl Martin Kiss. Problémy by odstranil obchvat města. Hovoří se o něm už třicet let. Zatím ale zůstává pouze na papíře. Problém je podle starosty v členitosti terénu. „Obchvat by měl vést po návrších, po kopcích. Jednotlivá údolí jsou v návrhu překlenuta dlouhými a hlavně vysokými mosty. Největší by měl být v lokalitě Sluneční údolí, a to tři čtvrtě kilometru dlouhý a sto metrů vysoký. Takové projekty budou muset v dnešní době počkat, i když jsou na papíře,“ dodal Kiss. Problémy s hlukem v Březové prozatím jistí protihlukové stěny, valy a okna.

(ap, kk)