Jedná se o soutěže, které simulují zásahovou činnost hasičů za použití kompletního zásahového oděvu včetně použití  dýchacího přístroje, který zpravidla  slouží jako zátěž.

Nejtvrdší přežívá

V České republice jsou tyto  soutěže známé pod označením TFA (toughest firefighter alive  – volně přeloženo „nejtvrdší hasič přežívá"). Začínají podle evropských pravidel, jako je tomu u velkých soutěží pořádaných v okolních státech.
Soutěž TFA je rozdělená do čtyř úseků. Na každý úsek má soutěžící časový limit. Start jednotlivých úseků bývá zpravidla po deseti minutách. Časy z jednotlivých úseků se sčítají. Disciplíny se provádějí podle stanovených pravidel.

Na prvním úseku soutěžící roztahuje a motá požární hadice. Na druhém stanovišti provádí údery kladivem v trenažéru (hammerboxu), přenáší  závaží na určitou vzdálenost obvykle sníženým výškovým profilem (tunelem), transportuje figurínu simulující zraněnou osobu, na závěr překonává tři metry vysokou bariéru. Třetí úsek začíná přesunem a ustavením  žebříků, následuje vynesení závaží na konstrukci lešení, poté vytažení závaží na lešení pomocí lana, sestup se závažím z lešení a našroubování hubice na monitor. Ve čtvrtém úseku soutěžící vybíhá schodiště  výškové budovy.

Úspěšný rok

V roce 2013 jsme po cílevědomé a pravidelné přípravě dosáhli několika úspěchů v zahraničních soutěžích. Velmi pěkného umístění dosáhl Jiří na soutěži TFA Slovakia, která se pravidelně pořádá v Banské Bystrici. V kategorii M18 (věková skupina 18 až 29 let)  Jirka vybojoval velmi pěkné 2. místo, v absolutním pořadí soutěže pak celkové 11. místo. Na mezinárodním mistrovství Maďarska v Budapešti Jirka obsadil 18. místo v absolutním pořadí, Martin se umístil v celkovém  hodnocení šestadvacátý. Zúčastnili jsme se i mezinárodního mistrovství Polska. V České republice jsme se zúčastnili závodů zařazených do Českého poháru TFA.  Dostalo se nám i příležitosti startovat na mistrovství republiky profesionálních hasičů. Za tuto příležitost všem pořadatelům mistrovství děkujeme.

Dvě minuty

Reprezentovali jsme však i na soutěžích, na které v České republice vůbec nenarazíte. Jedná se o soutěže pod označením FCC (firefighter combat challenge  – nejtěžší dvě minuty ve sportu).

Tato soutěž vznikla v sedmdesátých letech v Americe jako součást fyzických testů pro přijetí profesionálních hasičů. Výstroj tvoří opět kompletní  zásahový oděv pro hasiče a tentokrát aktivní dýchací přístroj. Tedy soutěžící mají nasazenou ochrannou masku a dýchají vzduch s dýchacího přístroje.

Soutěž je tvořena z pěti silových disciplín, které soutěžící provádí v jednom kuse. Po odstartování vynese hadici na lešení, na které poté další hadici vytáhne za pomoci lana, seběhne z lešení dolů, přesune závaží pomocí úderů kladivem, proběhne slalom mezi požárními hydranty a následně roztáhne zavodněné vedení a stříkne na  terč. Poté transportuje figurínu do cíle.
Těchto soutěží jsme se v letošním roce zúčastnili poprvé. Reprezentovali jsme na mezinárodním mistrovství Polska, dále na soutěži FCC Wadowice, FCC Lodž. V Berlíně jsme usilovali o postup do finále mistrovství Evropy. V nejpočetněji obsazené kategorii nám postup do finále utekl o pouhá čtyři postupová místa.

Nejoblíbenější

Mezi naše nejoblíbenější a pro nás nejúspěšnější   závody však patří soutěže pod názvem Firefighter –  Stairrun, Stairrace, Sky run. Jedná se o výběh zpravidla dvoučlenného družstva po schodech do výškových budov. Soutěžící mají kompletní zásahový oděv a podle výšky budovy také dýchací přístroj, buď aktivní nebo pouze jako zátěž.      V Berlíně jsme na této soutěži vybojovali 8. místo v celkovém pořadí, kdy se soutěže  zúčastnilo víc jak 260 soutěžních dvojic. V Bratislavě    jsme pak vybojovali krásné 2. místo.
Všech těchto soutěží se pravidelně zúčastňují hasiči z více jak deseti zemí Evropy, včetně hasičů z USA a Kanady. Startovní pole jednotlivců pravidelně čítá přes 200 soutěžících.

Velké poděkování za podporu patří především rodičům, starostce obce Vranová Lhota paní Marii Vychodilové. Dále hasičům města Loštice, všem fanouškům, i těm, kteří nás jakýmkoliv  způsobem podporují.

MARTIN A JIŘÍ ŠTÁBLOVI