Největší problémy ve svitavském okrese přináší silnice I/35, která je hlavním tahem z Čech na Moravu. Každý, kdo po ní někdy jel, si bezpochyby všiml nějakého prohřešku proti pravidlům silničního provozu. Nehody nenechávají v klidu policii ani představitele krajské samosprávy. „Přemýšlel jsem, jak oslovit řidiče, aby jezdili po silnici I/35 podle pravidel silničního provozu. Proto vznikla billboardová kampaň a také rozhlasové spoty," vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Iniciativu kraje vítají i samotní policisté. „Medializace této kampaně je určitě krok správným směrem. Domníváme se, že většina prvků kampaně může vést ke zvýšení bezpečnosti na této komunikaci," sdělil Tomáš Krpata z Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.

I když billboardy nejsou jediným způsobem, jak chce kraj snížit počet dopravních nehod, tak je nejvíce diskutovaný. „Neohrozí ještě více silniční provoz? Raději by měl kraj tyto prostředky využít na opravy silnic nižších tříd," napsala čtenářka Jitka Kováčová na webových stránkách Svitavského deníku.

Umístění reklam u silnic je však v souladu se zákonem o pozemních komunikacích. „Je to standardní komunikační prostředek," sdělil Martin Netolický.

Druhým smyslem kampaně je vedle prevence i snaha posunout kupředu výstavbu rychlostní silnice R35. Ta by podle mnohých vyřešila většinu problémů. Tu však má své moci stát. „Můžeme pouze upozorňovat na nedostatky, jako je například výkup pozemků. Jejich výkup byl za loňský rok tristní. Kampaně si však všimli na ministerstvu dopravy a dojde alespoň k nápravě bezpečnostních prvků," sdělil hejtman Pardubického kraje. Výstavbu nové silnice by uvítali i zástupci policie.
Dalšími opatřeními na zvýšení bezpečnosti by mohla být například mezi obcemi Janov a Litomyšl instalace vodorovného dopravního značení tak, aby došlo ke zvýšení jízdních pruhů, nebo upozornění na bezpečný odstup mezi vozidly. Další úpravou by mohlo být umístění svodidel. Tato opatření řeší studie na nové značení v ohrožených úsecích, kterou připravuje Pardubický kraj. Po její realizaci nebudou potřeba bilboardy.

Kontroly

Kde nepomohou doporučení, následují tresty. Policie bude mít od září k dispozici vozidlo, které bude nejčastěji jezdit po pětatřicítce. Zda alespoň to donutí řidiče dodržovat více dopravní předpisy, je otázkou. Jakákoliv opatření, která zvýší bezpečnost na silnicích jsou dobrá.

Žádná kampaň bohužel nevrátí život třem lidem, kteří od června zahynuli mezi Litomyšlí a Janovem. Dalším úmrtím by mohla předejít.