Do cíle vzdáleného přes osm kilometrů do Moravské Třebové doběhli, až na jednu ženu, všichni. Závod se už tradičně koná k uctění památky obětí ženského koncentračního tábora, který nacisté zřídili právě v Dětřichově. Letošní vítěz, Radek Hýbl z Ústí nad Orlicí, se zúčastnil memoriálu poprvé. „Běželo se mi hůř. Bylo docela teplo," konstatoval v cíli vítěz Radek Hýbl. Mezi prvními byl také Josef Šutera z Poličky. „Jsem tady poprvé a trénoval jsem běháním v lesích kolem Poličky," řekl Josef Šutera.

Svůj malý memoriál měly také děti. „Nevědí sice, jaký je smysl toho závodu, ale my je chceme dostat ke sportování a třeba nám z nich vyrostou budoucí vítězové Dětřichovského memoriálu," vysvětlila smysl dětského závodu organizátorka Andrea Aberlová.

Běh po náměstí

Děti si svoje sportovní dopoledne náležitě užívaly. „Líbí se mi běhat. Já chodím hrát fotbal a tam taky běháme," sdělila v cíli čtyřletá Kristýnka Šikulová. Všechny děti dobíhaly do cíle za pokřikování rodičů a za odměnu dostaly sladké lízátko. Některé si jen tak vyzkoušely běžet po náměstí. Jiné běhají ve škole v atletickém kroužku. Atletiku dělá v šesti letech Natálka Kaselová, která ve své kategorii závod vyhrála. „Běhat mě moc baví a v atletice se to všechno učím," přiznala malá vítězka Natálka.