Má z bezdomovců špatný pocit. Nemyslí si, že je Fabrika azylový dům, aby se tam  ohřívali.

S příchodem zimy  lidé bez domova, kterých je ve Svitavách víc než dost, začali hledat útočiště právě  ve Fabrice. Nemají se kde umýt, nemají čisté oblečení, a tak se kolem nich šíří nepříjemný odér. Také pracovnice městské knihovny potvrdily, že bezdomovci začali vysedávat po chodbách. „Jak se ochladilo, tak jsou bezdomovci ve Fabrice každý den už v sedm hodin ráno. Během dne přicházejí další," shodují se knihovnice. Pokud tito lidé nic neprovedou, tak s tím pracovníci Fabriky nic neudělají. Když bezdomovci obtěžují nebo pijí alkohol, pak zasahuje  městská policie. „Každý den si stěžují čtenáři, kteří k nám chodí. Bezdomovci se povalují na chodbách. Kolikrát tady sedí a spí. Zápach se line po celé Fabrice až do horních pater," říkají pracovnice knihovny.  Když bezdomovce někdo upozorní, jsou sprostí. „Máme obavy, až bude zima, že se sem  začnou více stahovat. Fabrika je veřejná budova, s tím se mělo počítat," míní ředitelka knihovny Milada Vacková.

Až k rodinnému centru ve čtvrtém patře si lidé bez domova  netroufnou. Maminky s dětmi si jich tedy ještě nevšimly. Podle Jaroslavy Herbrychové z Krůčku je bez bezdomovců Fabrika příjemnější. „Není dobré, aby se tito lidé diskriminovali. Ale bylo by fajn, aby se pro ně našel ve městě nějaký objekt. Je škoda, že se musejí stahovat do veřejných budov," dodává Jaroslava  Herbrychová.

Městská policie reaguje na každé oznámení. Podle velitele Karla Čupra v posledních dnech zaznamenali stížnost ohledně bezdomovců ve Fabrice. Strážníci ji už vyřešili. Jak vypozorovali lidé, strážníci  tyto osoby z Fabriky vyvedou. Sotva se jejich auto ztratí, vrátí se bezdomovci zpátky.   Lidé jsou přesvědčení, že by bylo spíše potřeba, aby v budově působil  člověk v uniformě, který by celou budovu  procházel.

Ostraha

Brzy by se ve Fabrice měla opět objevit ostraha. „Požádáme o pracovníky z řad veřejné služby. Pokusíme se vyjednat, aby tu byli dva. Jeden by budovu hlídal dopoledne, druhý odpoledne," slibuje 
Petr Mohr, ředitel svitavských kulturních služeb. Nevýhodou služby je fakt, že vybraní pracovníci musejí po čase skončit. Jsou totiž limitovaní počtem odpracovaných hodin. Ideální by bylo, kdyby ostraha byla stálá. Na to ale Fabrika nemá peníze.  

Čtěte také: Bezdomovce ve Fabrice 'zklidní' ostraha