Návrat dětí do škol bude dost možná doprovázet chaos. Pokud se někteří rodiče rozhodnou, že své dítě v prostorách školy nechtějí nechat otestovat, čeká jejich ratolesti tak trochu samotka. Nezúčastní se společných obědů a svačin a nebudou moci v hodinách ani zpívat či cvičit. Někteří rodiče nesouhlasí a rozhodnutí ministerstva považují za diskriminační. „Zavání to šikanou,“ reagovala maminka Sandra Fryntová.

Mnozí rodiče tak čekají na reakci vedení jednotlivých škol. „Ředitelé by měli tato doporučení ignorovat,“ odpověděla na otázku Deníku ohledně nových opatření Monika Procházková.

„Ve škole zorganizujeme testování dětí. Tomu se bohužel nevyhneme. Pokud se někdo testovat nebude, upozorníme rodiče, že jejich dítě má nosit podle nařízení celodenní ochranu úst. Zároveň jim ale sdělím, že škola nemá právo tuto povinnost kontrolovat,“ popsala ředitelka jedné z pardubických základních škol Jana Smetanová. Prý se bude řídit školským zákonem o rovném přístupu ke vzdělání, nikoli manuálem ministerstva.

Začátek školního roku tak ředitelům zřejmě připraví nejednu překážku v plánování výuky. „Ve škole zorganizujeme testování dětí. Tomu se bohužel nevyhneme. Pokud se někdo testovat nebude, upozorníme rodiče, že jejich dítě má nosit podle nařízení celodenní ochranu úst,“ popsala ředitelka jedné z pardubických základních škol Jana Smetanová. „Zároveň jim ale sdělím, že škola nemá právo tuto povinnost kontrolovat,“ dodala. Smetanová se prý bude řídit školským zákonem o rovném přístupu ke vzdělání, nikoli manuálem ministerstva.

Testování žáků na začátku roku vítá například ředitel Gymnázia Ústí nad Orlicí Marek Hoffman. Za nešťastné však považuje opatření, která budou platit právě pro netestované žáky. Jejich částečnou izolaci navíc považuje za neudržitelnou. „V reálné situaci ve škole se domnívám, že toto bude v případě většího počtu takových výjimek těžko uhlídatelné,“ poznamenal a zároveň vyslovil přání, aby případy, kdy se děti odmítnou testovat, vůbec nenastaly.

Testování žáku pomoci PCR testu ze slin.
PŘEHLEDNĚ: Opatření v novém školním roce. Žáky čekají testy, bez nich omezení

Stejně to vidí i ředitel Základní školy Jana Amose Komenského v Brandýse nad Orlicí Miloslav Dušek. „Vzhledem k tomu, že jsme na konci minulého školního roku neměli žádné odpírače testování ani nošení ochrany dýchacích cest, předpokládám, že u nás na škole proběhne začátek školního roku bez problémů a v klidu,“ řekl.

A v klidný návrat žáků doufají také v Litomyšli. „Chystám dopis rodičům, které upozorním na to, že v případě, že by se nechtěli zapojit, čeká děti nepříjemná izolace od ostatních. A tomu, doufám, chceme všichni předejít,“ uvedl ředitel Základní školy Tomáše Garriguea Masaryka Pavel Jirsa.

Krajský radní pro oblast školství Josef Kozel nová opatření nechtěl komentovat. „V tuto chvíli znám jen zkratkovitý mediální výstup, nebylo by solidní na něj reagovat,“ uvedl s tím, že vyčkává na oficiální informace v písemné podobě, které úřad prozatím neobdržel.

Testování žáků na ZŠ v Děčíně
Roušky na chodbách a tři termíny testování. Takový bude návrat do škol

Děti, s výjimkou prvňáčků, se budou na koronavirus testovat 1., 6. a 9. září. U žáků prvních tříd se začne testovat až druhý den školy. Samotné školy mohou kromě antigenních testů využít i testy PCR, ty si však musí zajistit samy. Mohou na ně čerpat příspěvek 200 korun.

Stejné podmínky pro testování mají podle ministra Vojtěcha platit také pro zaměstnance škol. Test nemusí ani zaměstnanci, ani děti absolvovat v případě, že mají dokončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19.