Pohyblivý betlém, který vyrostl pod rukama svitavských řezbářů byl majetkem Východočeského muzea v Pardubicích. Ministerstvo kultury nyní vyhovělo žádosti o převedení do sbírek Městského muzea a galerie ve Svitavách.

Měl se zlikvidovat

Jeho osud přitom mohl být již dávno zpečetěn. V sedmdesátých letech se svitavské muzeum stalo dělnickým a betlém se měl společně s dalšími uměleckými sbírkami zlikvidovat. „V té době se o troskách dozvěděla kurátorka uměleckoprůmyslových sbírek Východočeského muzea, doktorka Ludmila Ladýřová, a jednotlivé součásti doslova vyhrabala z hromady, naskládala do krabic a v roce 1979 převezla do Pardubic," popisuje ředitelka pardubického muzea Jitka Rychlíková. Již od roku 1991 Svitavy usilovaly, aby byl navrácen zpět. „Před pěti lety jsme začali jednat znovu s pardubickým muzeem a Pardubickým krajem. Nyní konečně vyřadili betlém ze svých sbírek a my teď budeme žádat o zápis do sbírek Městského muzea a galerie," sdělila ředitelka svitavského muzea Blanka Čuhelová.

Již před dvěma a půl lety se muzejníci mohli trochu radovat. Podařilo se betlém alespoň zapůjčit. Vrátil se tak do původních prostor. Půjčka byla na deset let, ale i během ní mělo svitavské muzeum v plánu nadále bojovat o úplné navrácení. „Jsme moc rádi, že se to nakonec povedlo takhle rychle," neskrývala nadšení Blanka Čuhelová.

Za návrat betléma do Svitav bojovala i náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová, která má na starost i oblast kultury. „Betlém samozřejmě patří do místa svého vzniku. Městské muzeum a galerie ve Svitavách prokázalo, že se o tak vzácný exponát dokáže postarat. Již dva roky má betlém v zápůjčce, přičemž jej dokázalo zpřístupnit veřejnosti v kontextu regionální tradice," řekla Jana Pernicová.

Začátek cesty

Ačkoliv se může svitavské muzeum začít radovat, čeká ho ještě hodně práce. Původně pohyblivý betlém byl již hodně poničený. Některé části jsou již nenávratně pryč. „Velké díky patří už muzeu v Pardubicích, který ho začal po částech restaurovat. Máme připravený restaurátorský průzkum a záměr, snažíme se získat finanční prostředky, abychom ho mohli uskutečnit. Čeká nás ale ještě dlouhá cesta," informovala ředitelka svitavského muzea.

Zda se ho podaří ještě někdy rozpohybovat, je zatím ve hvězdách. Shodou okolností však ve sklepení svitavského muzea našli před týdnem ještě jednu krabici s mechanickými částmi původního betlému. „Jednáme s panem Andresem z Třebechovic, což je snad jediný restaurátor v České republice, který má licenci na restaurování pohyblivých betlémů. S jeho pomocí věřím, že se zase bude hýbat," informovala Blanka Čuhelová.

Město betlémů

Tradice betlémů je ve Svitavách opravdu velká. „Svitavy byly již v 19. století nazývány městem betlémů. Toto přízvisko si vysloužily na základě uměleckořemeslné tradice, která se v regionu začala formovat již v období baroka. Za své ovšem vzala po roce 1948. Z množství jedinečných předmětů zbyl jen zlomek," vysvětlila Jana Pernicová. Specifický svitavský betlém, který obsahuje mnoho budov, obsahuje části z dob první poloviny 19. století i novější ze čtyřicátých let 20. století. Je určitě moc dobře, že se po letech vrátil konečně domů.