V rozpočtu na tento rok mají Svitavy mimo jiné i osm set tisíc korun na podporu basketbalového klubu. Zastupitelé na podzim schválili podmínku, že klub podpoří, ale pouze v případě, že prokáží, že mají nasmlouvané alespoň čtyři miliony korun. Audit prokázal, že sehnali i o něco víc. Ze skříní ale vylezli strašáci.

Je veřejným tajemstvím, že společnost Basketbal má dluhy. A to zajímá  i zastupitele. „Veškeré závazky vůči hráčům a trenérům budou naplněné na konci sezony 2013-2014. Trápí nás ale některé věci, které se táhnou z minulosti. S pomocí města je umořujeme," vysvětlil Pavel Špaček, manažer klubu. Tuři ale dluží také na nájemném v některých bytech, kde basketbalisté bydlí. Za pronájem sportovišť dluh narostl na několik desítek tisíc korun. „Jakmile budeme mít peníze na účtě, zaplatíme," slíbil manažer.
Nové podmínky

To, že dotace od města pokrývá pohledávky klubu a ne jeho činnost, se některým zastupitelům nelíbí. Vzhledem k těmto okolnostem navrhovali zastupitelé ze sdružení Naše Svitavy změnu usnesení. Požadují, aby byly pevně stanovené podmínky, na co jsou peníze z městské kasy pro basketbalový klub určené. Podle Miroslava Sedláka by měl být vymezený rozsah použití s tím, že dotace od města bude výhradně určená ke krytí režijních nákladů v soutěžní sezoně. Za nedodržení stanovených podmínek by pak klub musel peníze vrátit. Kromě dalších pravidel, které požadovali do usnesení zanést, jim vadí také to,  že společnost nemá sídlo ve Svitavách.

Hra podle pravidel

Starosta města David Šimek návrh nerozporoval, jen upozornil na fakt, že dotaci na dokončení sezony na podzim slíbili za předpokladu, že klub bude mít dostatek peněz. A to splnil. „Měli bychom dohrát hru podle pravidel, které jsme  stanovili," konstatoval starosta.   S novelizací podmínek nebyli zastupitelé předem seznámení, proto byl nakonec protinávrh stažený.
Pro finanční podporu Turů na dokončení rozehrané soutěže ze čtyřiadvaceti přítomných zastupitelů kladně hlasovalo dvaadvacet, jeden se zdržel, jeden nehlasoval.

Basketbalová sezona 2013-2014 v březnu vrcholí. Manažer svitavských Turů Pavel Špaček potvrdil, že jsou schopní sejít se s vedením města a dohodnout se na nových podmínkách pro poskytování dotace v té další. Potřebují je ale znát předem, aby věděli, zda jsou schopní je dodržet. Do nové sezony budou moci podat přihlášku před prázdninami. Pravidla by rádi znali, než hra začne.