Svazek obcí AZASS sám usiluje o vznik novinky. „Ve městě žádné takové byty zatím nefungují, proto jsme se rozhodli, že do podobné věci půjdeme a pokusíme na něj získat peníze z ministerstva pro místní rozvoj," říká ředitel Svazku obcí AZASS Libor Stráník.

Shánějí finance

„Jednalo by se o zvýhodněné pečovatelské byty a bydlení pro sociálně potřebné ve stáří a lidi s postižením," vysvětluje jejich případný účel ředitel. Ve městě skutečně nenajdete jediný byt pro podporu takových lidí. Polička má ve svém bytovém portfoliu sice několik možností bezbariérového bydlení.

Snahu organizace podporuje také radní města. „Je to správná myšlenka. Každý byt, který se u nás postaví, a je jedno, kdo jej postaví, sehrává pro Poličku obrovskou úlohu. Nemá to chybu, bylo by to velmi prospěšné," říká starosta Poličky Jaroslav Martinů k záměru organizace. Poličce podobný projekt může pomoci právě pro lidi, kteří vyžadují péči. Zatím však není jasné, zda podobné bytové jednotky vůbec spatří světlo světa. AZASS nyní žádá o státní dotaci, která by mohla činit až šest set tisíc korun na jeden. Celkové náklady na byt by se měly vyšplhat na osm set tisíc.

„Podle výsledku se rozhodneme, za jakých podmínek do projektu půjdeme," dodal Stráník. Přesná čísla budou známá až potom, co bude hotový projektantský rozpočet. Zatím není známý ani termín možného dokončení bytů.

„Avšak pokud se bude skutečně dařit a získáme potřebné finance, na přelomu roku 2015 a 2016 by mohly stát," přeje si Stráník.
AZASS přitom může využít kapacity uvnitř bývalé nemocnice, kde sídlí a právě tady by měly budoucí byty vzniknout. Vedle tří bytů by tu měly být dalších pět bytových jednotek, které by využíval personál. „Potenciál k tomu, aby se bydlení pro hendikepované rozšířilo, tu máme. Nejdřív je však nutné vyzkoušet, jak by se projekt uchytil. O jeho rozvoji můžeme uvažovat později," doplnil šéf AZZASu.

Projekty podobného typu už rozjela další města v okrese a Pardubickém kraji. Podle Stráníka jsou však jiné struktury, než se pokusí vybudovat AZASS. „Každý projekt má něco jiného. Zkušenosti jsme samozřejmě načerpali, avšak není možné je srovnávat," připouští.

O vybudování sociálních a startovacích bytů, či vzniku jednotek pro hendikepované obyvatele uvažuje i vedení města. Radní se však zatím nemohou shodnout na tom, jakou formu by měly mít.

Podle starosty Jaroslava Martinů se okolo tohoto záměru povede mezi radními i zastupiteli debata. Martinů a spol. si totiž představují, že by bydlení tohoto druhu mohlo být i součástí bytové výstavby na ulicích Jiráskova a Bezručova, kterou město právě zahajuje a snaží se ji dotáhnout do konce. Město přitom ještě bude schvalovat milion korun na projektovou dokumentaci právě v této lokalitě.⋌