Tunel Hřebeč na silnici I/35 je od včerejšího dne zcela uzavřený. Řidiči musejí po objízdné trase přes kopec.

Jezdit tak budou nejméně pět týdnů. „Musíme vyměnit kabelový žlab v tunelu. Je starý patnáct let a dosloužil," vysvětlil důvody úplné uzavírky Jiří Hostaša, technický náměstek z pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic. Po pětitýdenní úplné uzavírce ale komplikace při průjezdu tímto úsekem neskončí. „Budeme pokračovat v opravě mostu a částečná uzavírka potrvá pak až do konce září," sdělil Jiří Hostaša.

Řidiči tak musejí v následujících týdnech počítat, že jim cesta přes svitavský okres potrvá déle než obvykle. „Rychlost po objízdné trase omezena není, samozřejmě platí zákaz předjíždění," informovala tisková mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová. Už v první den uzavírky se tvořily dlouhé kolony. „Policie je připravena v případě komplikací při průjezdu objízdnou trasou přes kopec Hřebeč zvýšit dohled nad dopravní situací," ujistila Hana Kaizarová.

Řidiči jsou rozlobení. „Cesta do práce mi kvůli částečné uzavírce trvala déle, teď je to ještě horší. Silnice přes kopec je ucpaná, kamiony parkující u restaurace U tety znepřehledňují úsek. Bohužel to musím vydržet, nemám, jak to ze Svitav objet," řekl řidič Karel Musil. On i ostatní šoféři to ale budou muset několik týdnů vydržet.