Recesní akce se koná ve vesnici už osm let. Poslední roky se na ni sjíždějí stovky lidí z okolí. „Ten první průvod byl takový nápad, který se zrodil v hospodě u piva s kamarády. Říkali jsme si, co budeme dělat na prvního máje. A někdo tehdy řekl: Uděláme průvod. Sešlo se pár lidí, skončili jsme v hospodě. Akorát jsme se tam vešli, bylo nás třicet pět," vzpomínal na začátky Antonín Tauer, kronikář Strakova.

Postupně se k partě recesistů přidávali další lidé, s vozy přijížděli i nadšenci z Janova a jiných obcí. Vloni se do Strakova sjelo dokonce osm stovek lidí. Velká účast byla i letos. „Jsme na chalupě u známých a vyprávěli o recesi ve Strakově, tak jsme se přijeli podívat. Je to vážně dobrý, bavíme se. Je to vzpomínka na staré časy, dnes už se tomu dokážeme zasmát," řekl Jiří Kvapil z Brna, který s radostí přijal od místních mávátko, aby zapadl do průvodu.

Recesisté přiznávají, že totalitní režim rádi neměli, ale prvomájové průvody se jim líbily. „Jako kluk jsem chodil do průvodu s tátou. Líbilo se mi to, fakt jo," podotkl Antonín Tauer.

Recesní akce každý rok začíná vypouštěním holubic. Nejinak tomu bylo i letos. Holubice ovšem vypustili vzácní hosté – manželé Obamovi.

(jik)