První máj v metropoli Královéhradeckého kraje dostal v sobotu podstatně jiný duchovní rozměr než veselice s rudými proletářskými třepetalkami.
Do katedrály svatého Ducha přišly tisíce lidí oslavit devadesáté narozeniny arcibiskupa Karla Otčenáška. Celou bohoslužbu bylo navíc možné sledovat i na velkoplošné obrazovce.

„Náš jubilant otec arcibiskup Karel Otčenášek v tomto roce slaví tři jubilea, 90 let věku, 65 let kněžské služby a 60 let biskupské služby v katolické církvi,“ řekl pro Deník pražský arcibiskup Dominik Duka.

„Je vlastně druhým služebně nejstarším biskupem světa, u první katedrály svatého Ducha na světě. Vidíme, jak význačné je toto jubileum. Je to jubileum muže, který se zapsal do dějin církve svou věrností, opravdovostí, ale především svojí dobrotou. A tak k tomuto jubileu, které jsme oslavili společně v katedrále svatého Ducha, přeji otci arcibiskupu Karlovi opravdu hodně zdraví, Boží požehnání, ale především, aby si zachoval svoji velkou odvahu být přítelem všech. Bůh ať mu žehná,“ doplnil Dominik Duka. Sám pak v sobotu převzal čestné občanství od hradeckého primátora Otakara Divíška.

Klaus: Otčenášek je morální autorita

Prezident Václav Klaus při veřejné oslavě na Velkém náměstí označil Karla Otčenáška za legendární postavu. „Arcibiskup Otčenášek je naprosto mimořádnou osobností nejen české katolické církve, ale celé naší země. Pro celou naši zemi je výraznou morální autoritou a já doufám, že si toho více a více lidí začíná být vědomo,“ uvedl prezident.

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek měl pro arcibiskupa zvláštní dar – perníkový kostel Zvěstování Panny Marie v Pardubicích. K němu totiž váže arcibiskupa Otčenáška vzpomínka z minulého režimu. „V padesátých letech minulého století strávil arcibiskup Otčenášek několik let za mřížemi v budově dnešního pardubického okresního soudu. Před časem mi při společném setkání vyprávěl, že se zpoza okna své cely díval právě na tento kostel. To mu dávalo naději a sílu, že nakonec vše dobře dopadne,“ vysvětluje Roman Línek. Kostel z perníku je zároveň poděkováním za duchovní službu široké pardubické veřejnosti.

Pardubický kraj spadá pod královéhradeckou diecézi, v níž arcibiskup Otčenášek dlouhá léta působí. „Lidé z Pardubicka rádi dávají perník, který má evropskou chráněnou značku a je vyhlášenou pochoutkou nejen za hranicemi našeho kraje, ale také naší země,“ dodává Roman Línek. Perníková stavba pro arcibiskupa měří na délku půl metru a je vysoká čtyřicet centimetrů.

Veřejný program na Velkém náměstí v sobotu zakončil společný přípitek na zdraví jubilanta.

Kdo je Karel Otčenášek?

Karel Otčenášek se narodil v Českém Meziříčí na Rychnovsku, knězem se stal v březnu 1945, o pět let později byl tajně vysvěcen na biskupa. Deset a půl roku byl vězněn v komunistických žalářích. Po amnestii v roce 1962 pracoval jako dělník v mlékárně.

Do duchovní správy se mohl vrátit v roce 1965. Do úřadu hradeckého biskupa se vrátil v prosinci 1989. Rezignoval v červnu 1998. Krátce nato mu tehdejší papež Jan Pavel II. pro jeho zásluhy udělil osobní titul arcibiskupa. V roce 1995 obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

I když službu biskupa ukončil Otčenášek již před lety, na životě církve se podílí dodnes. (čtk)

Co řekli o oslavenci?

Jaroslav Svěcený, houslový virtuos, Hradec Králové
„Myslím si, že osoba formátu arcibiskupa Karla Otčenáška je v tuto dobu více než potřebná. Chtěl bych mu popřát, aby kvalitu života, kterou šíří po celý svůj dosavadní život, mohl šířit i nadále. Do dalších let, ať mu zdraví slouží a ať máme všichni radost, že je tu s námi.“

Zbigniew Czendlik, populární katolický kněz, Lanškroun
„Pro mě je pan arcibiskup Otčenášek důležitá osobnost. Zásadně ovlivnil můj život. Díky jeho žádosti, kterou adresoval polskému katovickému arcibiskupovi, jsem se totiž ocitl v Česku. Přiznám se, že jsem jím fascinován. V Polsku jsme měli od církevních hodnostářů určitý distanc. Když jsem ovšem potkal pana Otčenáška, oslovila mě jeho laskavost, srdečnost, dobrota a velkorysost. Jsou to ctnosti, které charakterizují velké lidi. Sám na něho vzhlížím jako na svůj vzor a chtěl bych tyto vlastnosti také mít. Je pro mne velkou inspirací. Byl to on, kdo kněžím kladl na srdce, aby byli maximálně dobří a vstřícní vůči všem lidem, kteří za nimi přijdou.“