Engelmar Unzeitig, původním jménem Hubert, se narodil v někdejším německém Hradci nad Svitavou v roce 1911. V sedmnácti letech odešel do Reimlingenu k mariannhillským misionářům. O deset let později byl vysvěcen na kněze. Psal se však rok 1939. Jeho prvním kněžským působištěm se stala Zadní Zvonková na Šumavě. Zde byl v roce 1941, po udání jedním z místních obyvatel, za výroky nepřátelské vůči nacistickému režimu a zastávající se Židů, zatčen a poslán do koncentračního tábora v Dachau.

V nelidských podmínkách nesložil ruce do klína a poskytoval pomoc ruským zajatcům nakaženým tyfem. Ani on tyfové nákaze neunikl. Těsně před koncem války, druhého března 1945 smrtelné nemoci podlehl. Jeho nezištná činnost pro trpící mu vynesla jméno Anděl z Dachau.

Před necelým měsícem, dvacátého čtvrtého září, byl Engelmar Unzeitich ve Würzburgu blahořečen. Oslavy blahořečení, které vyvrcholily sobotní slavnostní mší, zahrnuly též svěcení zvonu Beatus Engelmar na začátku října ve Svitavách. A sousední Svitavy rovněž zařadily Unzeitiga mezi osobnosti města. Jeho portrét vyšel při příležitosti oslav 760. let na poštovních známkách.

Při sobotní mši byl, mimo jiné, posvěcen nový cyrilometodějský kříž, který bude po opravách umístěn na věži kostela. Po skončení mše se většina účastníků odebrala do kulturního domu, kde byl připraven oběd a divadelní představení.

Oslavy blahořečení hradeckého rodáka podle starosty obce Kamila Pavliše, prožívají hlavně věřící. „Protože chodí do kostela jsou se vším obeznámeni. Unzeitigovy osudy jsou v obci známé už od roku 2009, kdy se začaly připravovat oslavy blahořečení," popisuje to, jak Unzeitiga vnímají současní obyvatelé Hradce nad Svitavou.

Bez nadsázky se dá říct, že rodák a německý katolický kněz dnes současné i bývalé obyvatele obce spojuje. „V době, kdy se začaly připravovat oslavy, jsme navázali vztahy s někdejšími německými obyvateli. Postupem času jsme se začali navštěvovat. Jednou za dva roky přijedou oni sem, jednou za dva roky jedeme my tam," vysvětluje starosta.  

Pro obec je blahořečení prestižní záležitostí. Díky Engelmaru Unzeitigovi se obec dostává více do povědomí. Negativní reakce, které by poukazovaly na to, že by Unzeitig byl vnímán jako takzvaný sudetský Němec, v obci nezaznamenali. „Zmiňuje jej i knize o historii obce, kterou jsme letos v květnu, po rok a půl trvajících přípravách, vydali. A už od jara, kdy jsme se začali připravovat na cestu do Německa, jsme o tom informovali v našem zpravodaji. A ve zpravodaji vycházely zprávy rovněž o Unzeitigovi, byl v něm uveřejněn jeho životopis, takže všichni naši občané se s jeho osudy mohli seznámit," přibližuje starosta Kamil Pavliš.

Pozornost, především přespolních návštěvníků obce, poutá i Unzetigův rodný dům, který se zachoval v téměř nezměněné podobě. Jeho současní obyvatelé však z pozornosti lidí fotografujících jejich dům, nadšení nejsou.

Anděla z Dachau si budou připomínat i v místní škole. Pedagogičtí pracovníci školy připravují projekt osobnosti Hradce nad Svitavou, ve kterém bude Engelmar Unzeitig, vedle další významných lidí, také zahrnutý.