Autor ojedinělého objektu pracuje v Česku a Číně. Rodinu má v USA. Zcestovalý umělec přesto nevidí problém v tom, že jeho dílo je umístěné v malé obci. „Narodily se tu moje děti a vyrůstaly tu. Mně se tady líbí a rád se sem vracím. I když člověk hodně cestuje, tak by se měl někam vracet,“ uvedl Jiří Příhoda, který studoval u známého umělce Aleše Veselého, jenž je v regionu známý především svojí prezentací soch v Litomyšli.

Archu Jiří Příhoda postavil na zahradě u přátel a je momentálně přístupná po domluvě. Už na jaře by se v ní však měla konat první výstava, a to nikoho menšího než Davida Černého. Ten přesně zapadá do filosofie objektu a zároveň okruhu lidí, kteří se v něm budou prezentovat.

Archa má sloužit jako výstavní prostor nejen pro klasická díla, ale také pro různá představení či koncerty akustické hudby. „Zvát chci nejprogresivnější autory současnosti,“ nastínil Jiří Příhoda. Dále by měla stavba sloužit jako místo pro vzdělávání. Umělecký objekt tak bude plně funkční. „Nechci, aby to byl estetický objekt bez využití. Pokud to lidi zajímá, tak ať přijdou. Nejde mi o kvantitu příchozích, ale o kvalitu, kterou uvidí,“ dodal umělec.