„Ve srovnání před čtyřmi lety má hnutí ANO v kraji o něco lepší výsledek, proti tomu jsme si ale na mandáty vlastně pohoršili, o jeden přijdeme. Byl jsem větším optimistou, nedopadlo to tak, jak jsem si představoval,“ prohlásil po sečtení hlasů Martin Kolovratník. ANO získalo oproti minulým volbám o půl procenta víc.

V celorepublikovém srovnání si ANO v Pardubickém kraji podle lídra kandidátky nevedlo zase tak špatně. „Osobně jsem počítal, že stávající počet mandátů navýšíme na čtrnáct,“ uvedl na dotaz Deníku.

Chyby v kampani si Martin Kolovratník nepřipouští. „Vím, že všechno jsme udělali, jak jsme měli. Kampaň byla na víc než sto procent,“tvrdí s tím, že povolební analýzy hnutí teprve čekají.

Pyrrhovo vítězství utrpělo ANO podle krajského lídra kvůli tomu, že hlasovat nepřišli skalní voliči hnutí. Vliv měla údajně i nepopulární anticovidová opatření, která aktuálně zavedla Babišova vláda.

Krajské volby 2020 ve volebních štábech.
Dosavadní krajská koalice bude pokračovat, vítězné ANO je ze hry opět pryč

„Lidé se báli, spousta z nich, právě z naší cílové skupiny, si řekla, že k volbám raději nepůjde. Mám pocit, že relativně velké množství lidí šlo volit právě proti hnutí ANO, proti tomu, co vidí na celorepublikové úrovni,“ domnívá se Kolovratník.

Naráží tím, že k volbám nepřišli zejména lidé seniorního věku. „Nepovedlo se nám zaktivizovat naše voliče, aby šli volit pro, krajské volby nejsou pro mnohé prioritou. Je pravděpodobné, že vybuzení toho pevného jádra nebylo takové, jaké mělo být,“ připustil Kolovratník.

Ještě v sobotu odpoledne, těsně před sečtením volebních výsledků, hovořil Martin Kolovratník o tom, že scénář, který před čtyřmi roky hnutí ANO z podílu na krajské samosprávě rychle vyřadil, se nutně nemusí opakovat.

„Do jednání jdeme s otevřenou náručí. Respektujeme, že stávající koalice si pozice může rozdělit bez hnutí ANO. Chceme se bavit o programovém průniku. Určitě nechceme jednoho vyšachovat na úkor toho druhého,“ujišťoval Kolovratník. Řešením by podle něj mohla být široká, doslova použil výraz „duhová“, koalice.

Zdroj: Youtube