Předchozí
1 z 7
Další

Marek Výborný, poslanec Poslanecké sněmovny, Heřmanův Městec, KDU-ČSL 

Jsem pozitivně překvapen rekordně vysokou účastí, a to včetně mladých prvovoličů. Lidem není lhostejné, kdo bude prezidentem. Není jim lhostejné, co se děje ve veřejném prostoru. To je skvělá zpráva. Stejně tak jako naprostý propadák kandidáta, který hlásal, že ihned poruší Ústavu a realizuje prezidentský protivládní puč. Lidé se nenechají nalákat takto bezbřehým populismem.

Nevím, zda je možné hovořit o zklamání. Nečekaný byl pro mě osobně propad Danuše Nerudové, na druhé straně společně získali kandidáti podpoření koalicí SPOLU výrazně přes 50 % a to i v Pardubickém kraji, což mě těší. Není na místě hovořit ani o zklamání nad výsledkem Andreje Babiše. Jeho populismus postavený, jak se včera ihned ukázalo, na lžích a útocích, je potřeba porazit za 14 dní v 2. kole. Věřím, že se voliči nenechají odradit a otrávit a přijdou v ještě větším počtu než v kole prvním.

V 2. kole budu volit Petra Pavla. To je záruka změny, nebudeme se muset za prezidenta stydět. Slušnost, respekt k Ústavě a právu, ne rozdělovat, ale spojovat společnost - to jsou hodnoty, které reprezentuje.

MVMarek VýbornýZdroj: Archiv Marka Výborného

František Jiraský (Nestraníci), starosta Vysokého Mýta 

Takový výsledek jsem předpokládal, jen ne tak těsný. Tipoval jsem asi tak, jak to dopadlo u nás v Mýtě. Asi u nás sehrála roli dlouholetá přítomnost vojenské posádky ve městě. Ve druhém kole tipuji rovněž vítězství Petra Pavla.

František JiraskýFrantišek JiraskýZdroj: Archiv Františka Jiráského

František Pilný, starosta Chrudimi

Mě osobně asi nepřekvapilo nic, vše se dalo očekávat. Dlouhodobě, a to se opět projevilo i při těchto volbách, mně vadí netolerance jiného názoru a politického přesvědčení. Mám za to, že ten, kdo volí někoho jiného, než já, není můj nepřítel. Možná i tyto volby ukazují, že nedokážeme vybrat jednu osobnost, za kterou by stála většina národa. Je to možná i tím, a to zjednodušuji, že tu je skupina, která chce válku a druhá skupina, která chce mír. V druhém kole budu volit Andreje Babiše, z těchto dvou kandidátů jej považuji za toho lepšího. I s ohledem, co jsem psal výše.

František Pilný, starosta Chrudimi, ANO 2011.František Pilný, starosta Chrudimi, ANO 2011.Zdroj: archiv

David Šimek, poslanec, starosta Svitav  

Jsem rád, ze vítězem prvního kola se stal generál Petr Pavel. Děkuji všem, kteří nepodlehli populismu a podpořili demokratické kandidáty. A věřím, ze společně v druhém kole zvolíme generála Petra Pavla prezidentem, za kterého se nebudeme stydět.

Starosta Svitav David Šimek.Starosta Svitav David Šimek.Zdroj: Archiv Davida Šimka

Jaroslav Němec, Bystré, rekordman v pojídání čehokoliv

Věřím tomu, že spousta voličů, kteří nešli volit, to napraví v druhém kole. A společně s podporou dalších kandidátů to vyjde. Každopádně je potřeba si vážit každého člověka, co šel k volbám i toho, který volil někoho, kdo vám třeba nevyhovuje. Smutné je chování některých lidí, kteří nemají slušnost a píší všude hrubé a urážlivé komentáře.

Jaroslav Němec z Bystrého.Jaroslav Němec z Bystrého.Zdroj: Deník/Iveta Nádvorníková

Petr Mareš (Červená Voda - místo pro život), starosta Červené Vody  

Když jsem si chystal vybraný volební lístek do obálky, tak mi desetiletá dcera radila, který tam mám dát. Bylo překvapení, že zná docela dobře hlavní kandidáty a má na ně názor. Bylo vidět, že volby byly důležitým tématem nejen pro dospělé, ale i pro teenagery. Volby přitáhly více než 68 % voličů, což je historicky nejvyšší účast v těchto volbách. Lidé si uvědomují důležitost tohoto kroku. Může za to, myslím, i snadná orientace mezi kandidáty a jejich velká znalost. To u ostatních voleb není. Takže přeji nám všem velkou účast i v druhém kole, protože teprve to rozhoduje. Já budu volit stejného kandidáta jako v kole prvním. Když mi Monča říkala: "Dej tam Danuši," tak jsem jí řekl: "Já bych radši Petra Pavla." Pak už se jen ujistila, co z toho je křestní jméno a co příjmení.

Petr MarešPetr MarešZdroj: Deník/Martin Alt

Miluše Horská, senátorka, 63 let

Ženy umí spojit rozum i srdce. Dělám to i já. Věřím, že Danuše se z našeho veřejného prostoru neztratí. Vidím v ní budoucnost pro další generaci.Gratuluji generálovi k vítězství. Věřím, že vyhraje i ve druhém kole.

Senátorka Miluše HorskáSenátorka Miluše HorskáZdroj: Archiv senátorky