Ode čtvrtka se začali na Poličsko sjíždět mladí lidé nejen z Čech, ale i z Afriky. „Celý projekt je založený na dobrovolnictví. Všude, kudy tým putuje, se zapojuje do dobrovolnických akcí," uvedla Petra Jílková, předsedkyně sdružení Pontopolis, které se zabývá projekty s multikulturní a rozvojovou tématikou.

Vzácné rostliny

Mladí lidé se tak, jako v předchozích letech, pustí i do úklidu chráněných luk v Pusté Rybné, kde roste celá řada chráněných vstavačovitých rostlin, ale také masožravá rosnatka okrouhlolistá. „V sobotu od rána bude celá parta včetně dalších dobrovolníků a ochránců přírody hrabat louky na Damašku. Na pátek připravili Keňané rovněž workshop pro sto dvacet dětí, které jsou na letním táboře," popisovala aktivity účastníků projektu Petra Jílková.

DAMAŠEK se stane na pár dní centrem dobrovolníků. V Pusté Rybné budou všichni společně uklízet chráněné louky, ale také si zahrají fotbal.Akce vyvrcholí v neděli na hřišti v Pusté Rybné, kdy se ve fotbalovém turnaji bez rozhodčích a v duchu fair-play střetnou regionální družstva a tým Fotbalu pro rozvoj. „I organizace tohoto turnaje je záležitostí dobrovolníků. Dopoledne si zahrají týmy složené z dětí ve věku od pěti do deseti let, aby se také zapojily do kampaně," sdělila Petra Jílková. Po obědě se utkají ostatní družstva složená z Čechů, Keňanů, dobrovolníků i ochránců přírody.

Fotbal pomáhá

Fotbalový turnaj bude doprovázený pestrým kulturním programem s bubnováním, výrobou šperků a jiných předmětů, které jsou typické pro Afriku . „Kampaň se snaží prostřednictvím fotbalu zprostředkovat setkání lidí v regionu. Pomocí férové hry chceme podporovat rozvoj hodnot jako je spolupráce, vzájemná solidarita a respekt k odlišnosti napříč celým regionem," podotkla hlavní koordinátorka kampaně Lucie Juříková. Projekt dokazuje, že i fotbal může pomáhat.