Požár podle informací z místa neštěstí propukl krátce po šesté hodině ranní místního času. Z fotografií z místa neštěstí šlehaly z vlaku po celé délce mostu plameny. Jedna část mostu se pak zřítila.

Vlak podle deníku New York Post převážel dřevo, část nákladu pak skončila v jezeře, přes které zřícená část mostu vedla. Na videích a snímcích je patrné, že součástí soupravy byla také cisterna s označením „nebezpečný materiál“.

Na místě zasahují týmy hasičů, zdravotníků i policie. „Jde o koordinovaný zásah, během kterého několik jednotek bojuje s požárem většího počtu vagonů,“ uvedla mluvčí policejního oddělení v Tempe Natalie Barela. „Přičina vykolejení vlaku zatím není známa.“

Boeing 747-8 Brandenburg německé letecké společnosti Lufthansa
Konec ikonického modelu. Boeing ukončí výrobu obřího letounu 747

Zatím není jasné, zda se při nehodě někdo zranil. Deník The San Diego Union-Tribune s odkazem na mluvčího Union Pacific Railroad Tima McMahana uvádí, že posádka vlaku vyvázla bez zranění, někteří lidé se však nadýchali kouře.

„Vypadalo to jako scéna z pekla, opravdu. Jako peklo,“ popsala svědkyně Camille Kimballová. „Otočila jsem se a spatřila naprostou hrůzu. Žár z ohně je velmi intenzivní a oblohu zaplnila oblaka černého kouře.“