Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu varoval, že pokud jednotky bránící přístav Mariupol zahynou, bude to znamenat konec mírových jednání. Moskva podle ruské agentury TASS v reakci uvedla, že obránci města mají čas kapitulovat do nedělních 5:00 SEČ. Pokud tak učiní, Rusko jejich životy ušetří. 

„Garantujeme, že životy všech, kteří se vzdají, budou ušetřeny,“ řekl podle agentury TASS generálplukovník Michail Mizincev, podle kterého k nabídce Moskvy vedly „katastrofální situace i čistě humánní principy“.

Ukrajinské jednotky ale ruské ultimátum odmítly. „Navzdory snahám okupantů ukázat, že se bojuje pouze v okolí ocelárny Azovstal, není to pravda. V noci se bojovalo v ulici Taganrog, která leží pět kilometrů od ocelárny,“ uvedl poradce ukrajinského ministra obrany Petro Andrjuščenko a doplnil, že ukrajinští vojáci budou město i nadále bránit. 

„Nacionalistický režim v Kyjevě podle zachycené radiokomunikace odmítl vyjednávat o kapitulaci. V případě dalšího odporu budou všichni obránci eliminováni,“ reagovalo podle CNN ruské ministerstvo obrany. 

Krize v Mariupolu se každým dnem prohlubuje. Město je ruskými jednotkami zcela obklíčeno a nemá přísun léků, potravin ani dalších zásob. Rusko již dříve uvedlo, že ukrajinská armáda přišla v Mariupolu již o více než čtyři tisíce vojáků.

„Situace v Mariupolu zůstává tak závažná, jak je to jen možné. Jednoduše nelidská,“ uvedl ve svém nejnovějším projevu ukrajinský prezident Zelenskyj. „Rusko se snaží za každou cenu zničit všechny, kteří v Mariupolu zůstávají.“

Boje pokračují

Na východě Ukrajiny probíhají stále intenzivnější boje. V Luhanské oblasti podle místních úřadů Rusové ostřelovali města Kreminna či Lysyčansk, a to včetně civilní infrastruktury, jako jsou například obchody. Stále napjatější situace panuje podle úřadů ve městech Mykolajiv a Cherson na jihu země, a to především po potopení ruského křižníku Moskva.

Pokračuje také ostřelování významných měst jako je Kyjev nebo Lvov. V Kyjevě podle starosty města Vitalije Klička zahynul při posledním útoku jeden člověk a několik dalších bylo zraněno. Výbuchy byly slyšet i v západoukrajinském Lvově, kde místní protiletecká obrana podle úřadů sestřelila čtyři ruské rakety.

Ruský křižník Moskva se potopil.
Posádka potopené Moskvy je živá a zdravá, tvrdí šéf ruského námořnictva

Raketa zasáhla v neděli ráno také obec Brovary na okraji Kyjeva, uvedl její starosta Ihor Sapožko. Poškozena podle něj byla důležitá infrastruktura a hrozí přerušení dodávek elektřiny a vody. Pět lidí také podle místních úřadů zahynulo a dalších 13 bylo zraněno při nedělním ostřelování Charkova. 

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že se jeho vojákům podařilo sestřelit ukrajinské dopravní letadlo převážející vojenské vybavení ze západních zemí. Moskva však ke svému tvrzení nepředložila žádné důkazy. Americká CNN s odkazem na veřejně přístupné informace upozorňuje, že Rusko již oznámilo zničení více ukrajinských letadel, než kolik jich má Ukrajina k dispozici.

Válečné ztráty

Podle ukrajinského ministerstva obrany zahynulo od začátku války na ruské straně více než 20 tisíc vojáků. Ukrajinská armáda tvrdí, že zničila 773 ruských tanků, 2002 obrněných vozidel, 165 letadel, 146 vrtulníků či osm lodí. Rusko naopak hlásí, že jeho armáda v bojích zneškodnila (nelze tedy říci, zda jde o padlé či i raněné) 23 367 ukrajinských vojáků. Informace o ztrátách na jedné či druhé straně však prakticky není možné ověřit. 

Ukrajinský nejvyšší státní zástupce v neděli uvedl, že od začátku ruské invaze bylo zabito nejméně 202 dětí a dalších 361 bylo zraněno. Do statistiky přitom dosud nejsou zahrnuty oběti z území, kde se stále ještě bojuje, ani z okupovaných měst.