RDIF podle agentury TASS sdělil, že slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) porušil smlouvu tím, že zadal testování zásilky vakcín Sputnik V dodaných na Slovensko laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie, přestože tato síť laboratoří je dostupná.

Fond na twitteru uvedl, že rovněž požádal o zaslání šarže do speciálně certifikované laboratoře k dalším kontrolám. SÚKL dříve uvedl, že vakcíny, které obdržel, se lišily od šarží přezkoumávaných Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a lékařským časopisem The Lancet.

Stejný název, jiné vlastnosti

Slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dnes oznámil, že jednotlivé šarže ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 patrně nemají stejné vlastnosti. Potvrdil také dřívější informace, že dodávka zmíněné očkovací látky na Slovensko se liší od Sputniku V, která byla použita v testech a studiích, jež publikoval odborný časopis Lancet.

Bavorský premiér Markus Söder.
Přes dva miliony dávek. Bavorsko se dohodlo s Ruskem na výrobě Sputniku V.

Bratislava dosud nerozhodla, zda bude Sputnikem V očkovat obyvatele. SÚKL s ohledem na nedostatek informací nevydal své hodnocení k přínosům a rizikům ruské vakcíny. Kvůli dodávkám ruské vakcíny vycestoval do Moskvy slovenský ministr financí Igor Matovič, který její nákup prosadil ještě z pozice premiéra navzdory odporu části koalice.

"Podle publikovaných zpráv by se Sputnik V měl používat přibližně ve 40 zemích světa, ale tyto vakcíny spojuje jen název. Není prokázaná srovnatelnost a konzistentnost různých šarží vyrobených na různých místech. Ve vícero případech se jeví, že jde o vakcíny s rozdílnými vlastnostmi," uvedl SÚKL v prohlášení, které poskytl ČTK. Zmíněné rozdílné vlastnosti jednotlivých dávek Sputniku V se podle SÚKL týkají například složení a způsobu výroby vakcíny.

Vládní krize 

SÚKL také sdělil, že Slovensko získalo ruskou vakcínu, která není shodná s tou látkou, kterou by měla posoudit Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Slovenský úřad dodal, že od ruského výrobce vakcíny nedostal asi 80 procent požadovaných údajů v souvislosti se Sputnikem V.

Slovenský premiér Igor Matovič
Bouře kvůli Sputniku skončila. Slovenská vláda přežila, Matovič jako premiér ne

Slovenský expremiér Matovič na sociální síti napsal, že někdo chce znemožnit použití Sputniku V na Slovensku. Právě okolnosti dovozu první zásilky ruské vakcíny na Slovensko v březnu prohloubily v zemi vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra i ministra zdravotnictví.