Poslanci dnes večer hlasovali pro zákon poměrem 137 ku 33 hlasům. Koalice lidovců (ÖVP) a Zelených hlasovala svorně pro, v řadách opozičních sociálních demokratů (SPÖ) a liberálů (NEOS) se našly ojedinělé hlasy proti. Očkovací povinnost tak z parlamentních stran jednoznačně odmítá pouze pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Z očkovací povinnosti mají být vyňaty těhotné ženy, lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemohou být očkováni, a lidé, kteří se v posledních šesti měsících zotavili z koronavirové infekce.

Servírka v pařížské restauraci
Hrozby se naplnily. Ve Francii už jsou neočkovaní bez kávy, kina i TGV

Do poloviny března má trvat přechodná fáze, kdy povinnost nebude vynucována. Pak už bude za nedodržení povinnosti hrozit pokuta ve výši až 3600 eur (asi 88 tisíc Kč).

Velký a trvalý krok 

Rakouský ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein (Zelení) dnes opatření označil za "velký a poprvé také trvalý krok" v rakouském boji proti pandemii. "Takto se dokážeme vymanit z cyklu otvírání a zavírání, z lockdownů," řekl politik. Nejde podle něj jen o boj proti aktuálně převládající variantě omikron, ale proti jakékoli budoucí variantě, která by se mohla objevit. "Všechny důkazy hovoří pro to, že všechny preparáty, které jsou k mání v Rakousku, jsou bezpečné," zdůraznil Mückstein a poukázal na šíření dezinformací a rozdělování společnosti.

Také šéfka sociálních demokratů, původně epidemioložka Pamela Rendiová-Wagnerová, se za plán jasně postavila. "Očkování zachraňuje život, ten vlastní i život druhých," prohlásila.

Rakouská vláda přijala v návaznosti na šíření omikronu v zemi opatření, která od úterý 11. ledna zpřísňují kontroly stávajících restrikcí a mimo jiné i rozšiřují povinnost nošení respirátorů ve vnějších prostorách.
Kousek za hranicemi: Rakušané žijí s restrikcemi kvůli covidu. Někteří se smějí

Dnešní debata o očkovací povinnosti v parlamentu však byla podle očekávání vyostřená i kvůli vyjádřením šéfa FPÖ Herberta Kickla. "Jsem zděšen, jsem ohromen, jsem otřesen a jsem šokován," otevřel Kickl debatu a pokračoval dramatickými slovy o tom, že opatření připravuje cestu pro totalitu a že jde o "zavedení zdravotního komunismu". "Zavedení tohoto donucování je gigantický útok na svobodu lidí v Rakousku, atentát na lidskou důstojnost obyvatel," dodal Kickl.

Demonstrace ve Vídni

Od oznámení plánu na zavedení očkovací povinnosti se zejména ve Vídni konaly velké demonstrace odpůrců opatření s až 40 tisíci protestujících. Stejně jako podobné akce jinde v Evropě přilákaly i ty rakouské odmítače očkování i pravicové extremisty a úřady varovaly, že protesty se radikalizují.

Rakouská vláda oznámila plán zavedení povinného očkování už v listopadu zároveň se zpřísněním protiepidemických opatření. Poukazuje přitom na skutečnost, že proočkovanost Rakouska je ve srovnání se západní Evropou poměrně nízká. Ve středu bylo podle oficiálních údajů v zemi plně naočkováno 71,8 procenta populace, která čítá 8,9 milionu obyvatel.