Je to podobné jako ve slavné české písni z třicátých let: „Teď ještě ne, až za chvilku…“ Maďarsko a Polsko, které v těchto dnech oznámily vetování přijetí sedmiletého rozpočtu EU a na něj navázaného Fondu obnovy, tahají v sedmadvacítce evidentně za kratší konec.

Maďarský premiér Viktor Orbán odchází ze sídla EU, 18. července 2020
Veto rozpočtu EU: Udělali jsme to kvůli imigraci, nechal se slyšet Orbán

Budapešť i Varšava totiž nutně potřebují prostředky z Fondu obnovy ve výši 750 miliard eur na restartování ekonomik poškozených koronavirovou krizí.

Na stranu jejich veta se navíc váhavě postavilo jen Slovinsko, podporu nezískaly ani od souputníků z Visegrádské čtyřky – Česka a Slovenska. Jak Praha, tak Bratislava totiž nemají problém s navázáním výplaty fondů na dodržování právního státu.

Ano Europarlamentu 

Zrušení podmínky právního státu není pravděpodobné i proto, že by v opačném případě rozpočet EU neodsouhlasil Evropský parlament.

Podcast Evropa pro Čechy s Lubošem Palatou
Poslechněte si podcast: Proč Maďaři a Poláci zablokovali evropský rozpočet?

„Je to ukázka toho, jak se autoritáři pokoušejí vydírat zbytek EU. Neváhají ohrozit ekonomickou budoucnost celého kontinentu, aby mohli nerušeně pokračovat v rozkladu právního státu,“ uvádí k postoji vlád v Maďarsku a Polsku slovenský europoslanec Michal Šimečka.

Šimečka nedávno jako zpravodaj v europarlamentu prosadil přijetí ochrany právního státu. Pro hlasovalo 521 ze 700 europoslanců.

Zdroj: Deník