Jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Ta dobrá: možností je nepřeberně. Ta špatná: možností je nepřeberně. Pro sotva kterou skupinu existuje tak široká škála možností podpory jako pro malé a střední podniky. Háček je najít tu správnou.

České start-upy, které hledají možnosti financování, mohou žádat o peníze „doma“, nebo zkusit „EU ligu“.
Jak na peníze z fondů EU: Dotace na start-up? Zkuste i unijní „Ligu mistrů“

Ideální je „odpíchnout“ se od oboru a činnosti, na kterou byste podporu chtěli. Můžete být třeba podnik úzce specializovaný na výrobu lepidel, ale to, kde o podporu žádat, se odvíjí od tématu vašeho plánu. Např. výzvy na projekty na energetické úspory nebo na vysokorychlostní internet vyhlašuje MPO.

Výzvy v oblasti zaměstnanosti nebo vzdělávání vypisuje zase MPSV. Nebo můžete hledat výzvy na projekty výzkumu a inovací přes programy EU Horizon Europe, přes Generální ředitelství pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky, agenturu EASME či Technologickou agenturu ČR.

Skvělé vodítko v tomto „moři“ nabízí rozcestník na webu MPO. Stejně tak můžete o radu požádat Agenturu pro podnikání a inovace. Spuštění výzev v nových programech si lze ohlídat na https://www.dotaceeu.cz/cs/uvod nebo na stránkách ministerstev.

Zateplení domu, izolace.
Jak na peníze z fondů EU: Připravte si projekt zateplení domu. Dotace budou

Neopomeňte nový program Invest EU, který poskytne MSP příležitosti ke zvýhodněným úvěrům a zárukám. Bude se realizovat s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a komerčními bankami.

Seriál vzniká ve spolupráci se zastoupením EK v Praze.

Jak na peníze z fondů EUZdroj: Deník