1. Vydejte se s dětmi na procházku do lesa a přineste si domů větve, ze kterých pak společně vyrobíte vánoční dekorace. Borovicové voní pryskyřicí, použít ale samozřejmě můžete i jiné druhy, třeba bílou břízu. Stačí z nich nařezat kolečka, která poslouží jako půvabné vánoční ozdoby, které vaše děti jistě s nadšením vyzdobí svými obrázky. Pokud vhodné větve nenajdete, vypravte se do některého z hobby marketů a vhodná dřevěná kolečka tam jistě objevíte.

Potřebovat budete ještě vrtačku s tenkým vrtákem na vyvrtání očka. Vyberte co nejrovnější větve o průměru asi 4–6 cm. Odstraňte z nich kůru, ale jenom  tu, která by stejně za chvíli sama odpadla. Ostatní ponechte.

Výrobky Denisy Bartošové
Jak okouzlit vánoční výzdobou? Jedna výrazná dekorace je lepší než tisíc malých

2. Pilou nebo na cirkulárce nařežte kolečka o síle asi 1–2 cm.

3. Řeznou plochu brusným papírem zbavte nerovností, aby se vám později s kolečky dobře pracovalo a dalo se na ně i malovat.

4. Hotová skladujte v suchu, aby je nenapadla plíseň dříve, než je použijete k dalšímu zpracování.

Hitem letošních Vánoc je bílá barva
Na kombinaci zlaté a červené zapomeňte. Hitem letošních Vánoc je bílá

5. Zdobení už je na vás. Můžete namalovat  tužkou vzor, jednoduchá je třeba vločka. Vyznačený motiv lze fixovat vypalovacím nástrojem. Kolečka také můžete natřít barvou a po zaschnutí vytvořit vánoční motiv pomocí tečkování jinou barvou. Stačí na to guma na obyčejné tužce. Nezapomeňte použít krycí barvy na dřevo. Jakmile máte hotovo, vyvrtejte tenkým vrtákem dírky na přivázání stužky na pověšení.

6. Pokud máte k dispozici dostatečně – alespoň rok – proschlé poleno či kmínek listnatého stromu se zachovanou kůrou, můžete společně s dětmi vyrobit sadu podložek pod hrníčky, kterou ozdobíte vlastní sváteční stůl  nebo dárkem potěšíte své blízké. Ideální jsou akát, bříza, dub nebo topol ještě s kůrou bez viditelných puklin. Poleno rozřežete pilkou na přibližně 2 cm silné plátky a jejich povrch z obou stran vyhladíte elektrickou bruskou, případně brusným papírem.

Sladké Vánoce
Rohlíčky ze tří druhů ořechů i medvědí pracny. Vánoční klasika trošku jinak

Už během řezání se snažte vytvořit rovný povrch, aby se podložka s hrníčkem později nehoupala na stole. Po očištění povrchu od prachu přicházejí na řadu vaši malí pomocníci. Pastelkou si předkreslí vánoční motiv, který pak pomocí tenkých štětců vybarví krycími barvami na dřevo. U většiny odstínů bude stačit jedna vrstva barvy. Po důkladném zaschnutí barvy (4 hodiny) povrch zafi xujete bezbarvým lakem, včetně hran s kůrou, aby se časem nezačala odlupovat. Neředěný lak naneste ve 2–3 vrstvách v intervalu 2–4 hodin. Mezi jednotlivými vrstvami je vhodné nátěr plochých částí přebrousit jemným brusným papírem.