„Podařilo se nám dosáhnout dohody, v níž se Polsko zavázalo k dostavbě a plné funkčnosti podzemní stěny, která by měla zabránit dalšímu odtoku podzemních vod z českého území. Zavázalo se k postavení zemního valu, který má chránit obyvatele v okolí před hlukem, prachem,“ uvedl Fiala a doplnil, že v dole bude zajišťován monitoring hluku, ovzduší či hladin podzemních vod.

„Vedli jsme s Polskem intenzivní jednání abychom dosáhli dohody, která bude výhodná pro české občany a zároveň umožní navázat na dobré vztahy s Polskem. A to jsme myslím dokázali,“ řekl český předseda vlády. „Touto dohodou také získáme přístup k datům z těžební činnosti a můžeme tak reagovat, pokud by se objevil nějaký problém.“

Luboš Palata
Zápas o Turów skončil divnou plichtou

„Podepsání dohody je pro nás důležité i ze strategického důvodu. Končí období zabrždění dosud dobrých česko-polských vztahů. Ty se před Turówem rozvíjely skvěle a dnes otevíráme jejich novou kapitolu,“ konstatoval Morawiecki.

Z polské perspektivy je podle Morawieckého důležité v těžbě pokračovat. „Nemohli jsme si dovolit elektrárnu a důl v Turówě zcela vypnout. Je to součást energetického systému a také více než 20 tisíc pracovních míst. Budou tak fungovat a dodávat elektrickou energii,“ řekl polský premiér.

Česko se s Polskem dohodlo také na náhradě ve výši 45 milionů eur za škody, které byly těžbou v Turówě způsobeny. „Deset milionů eur půjde českému státu a zbylých 35 milionů eur dostane Liberecký kraj,“ uvedl Fiala. Poté, co Česko finanční prostředky od Polska obdrží, stáhne žalobu u Soudního dvora EU.

Polský hnědouhelný důl a elektrárna Turów.
Polsko v kauze dolu Turów porušilo unijní právo, uvedl advokát soudu EU

Platit pak bude pětiletý soudní dohled Soudního dvora EU nad dodržováním dohody. „V souladu s požadavkem české strany půjde o dohled v případě, že by bylo třeba využít nezávislý subjekt aby posoudil okolnosti dodržování dohody,“ vysvětlil Morawiecki.

Spor před soudem

Morawieckého u Kramářovy vily přivítali též ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) nebo náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek.

Polská tisková agentura PAP napsala, že vyjednávači obou zemí se dohodli a ve středu večer smlouvu schválila polská vláda. Vládní mluvčí Piotr Müller nicméně později PAP řekl, že jednání o dolu Turów budou pokračovat ještě během dnešní návštěvy šéfa polské vlády v české metropoli. "V Praze budou jednání pokračovat, a to i mezi premiéry obou zemí," uvedl. Dodal, že dnešní rozhovory jsou pokračováním práce vyjednávacích týmů. "V této chvíli ještě nelze hovořit o dohodě. Vše závisí na dalších jednáních," zdůraznil.

O schválení smlouvy týkající se dolu Turów českou vládou informoval ve čtvrtek ráno mluvčí vlády Václav Smolka.

Café Evropa: Polsko vs. EU - kam kráčí polská vláda?
VIDEO: Kauza Turów ukazuje, že Polsko je na cestě ven z EU

Kvůli dolu vedou Praha s Varšavou spor. Rozšíření těžby Polsko předloni povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr EU, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. Poláci to odmítají a zpochybňují i dopady na české území. Česko podle návrhu smlouvy mezi oběma státy trvá na náhradě 50 milionů eur (zhruba 1,22 miliardy korun) za škody způsobené těžbou, Polsko nabídlo 40 milionů eur (zhruba 980 milionů korun). Spor trval také u požadavku na desetiletou délku soudního dohledu. Varšava byla jen pro dvouletý dohled.

Generální advokát Soudního dvora EU dnes dal za pravdu české žalobě. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv dolu na životní prostředí. Samotný verdikt unijní justice se očekával na jaře. Polsku se mezitím načítá pokuta za neuposlechnutí předběžného příkazu soudu zastavit těžbu, kterou se mu Evropská komise chystá strhnout z unijních dotací.