Aktuálně je v zemi nemocných 4309 lidí, z toho 132 se léčí v nemocnici. Ve vážném stavu je 14 hospitalizovaných. Nejzasaženější oblastí republiky zůstává Karvinsko, i tam se ale podle posledních informací situace mírně zlepšila. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Denní nárůst se v neděli po třech dnech dostal pod stovku a byl nejnižší od 22. června, kdy přibylo 63 případů nemoci covid-19. Nejvyšší nárůst v minulém týdnu bylo 202 případů v pondělí 29. června, o den dříve to bylo dokonce 305 nově nakažených, což byl nejvýraznější nárůst od začátku dubna. Laboratoře v neděli provedly 1441 testů, nejméně od 21. června. Denní podíl nových případů na počtu testů klesl na 5,2 procenta ze sobotních 7,65 procenta.

Lidé v rouškách cestují 24. dubna 2020 v pařížském metru
Sborový zpěv jako riziko. Kde nejčastěji dochází k nákaze koronavirem?

Nejpostiženějším regionem zůstává okres Karviná, v němž platí přísnější hygienická opatření než ve zbytku republiky. Za uplynulý týden tam bylo zaznamenáno podle dnešních údajů téměř 197 případů koronaviru v přepočtu na 100 tisíc lidí. Ještě v neděli to bylo 252 nakažených. Nákaza se tam rozšířila mezi horníky firmy OKD. Firma v pátek postupně začala zastavovat těžbu ve svých černouhelných dolech. K šestitýdennímu přerušení těžby přistoupila po plošném testování v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih, při nichž bylo na koronavirus pozitivních více než 20 procent zaměstnanců. Už dřív se přestalo těžit v Dole Darkov, kde ohnisko vzniklo.

Podle hygieniků není nutné v Moravskoslezském kraji za současné situace vyhlašovat nová plošná karanténní opatření. Počet lidí, u nichž testy prokázaly nákazu, sice v posledních dnech výrazně vzrostl, avšak zhruba 90 procent nakažených nemá žádné příznaky nebo jen mírné a v naprosté většině jde o příbuzné či známé horníků.

Z dat podle hygieniků vyplývá, že onemocnění se mimo okres Karviná nešíří a pro ostatní okresy Moravskoslezského kraje ani jiné kraje karvinské ohnisko nákazy nepředstavuje reálné epidemiologické riziko. "Na Karvinsku 33 nových případů, což je v posledních týdnech dlouho nejlepší výsledek," komentoval ráno na twitteru vývoj nákazy moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Kvůli rostoucímu počtu nových případů koronaviru omezily před víkendem vstup českých občanů na své území Slovinsko, Lotyšsko, Estonsko a Kypr. V Lotyšsku a Estonsku čeká české turisty povinná karanténa, na Kypru a ve Slovinsku se pro pobyt v zemi vyžaduje negativní test na covid-19. Slovinsko dnes ale oznámilo, že od úterý vrací Česko mezi bezpečné země - výjimkou je ale Moravskoslezský kraj, jehož obyvatelé se dál budou muset při cestách do Slovinska prokazovat negativním testem, nebo jít do karantény.

Mikrobiologická laboratoř. Ilustrační snímek
Čínské řešení. Při léčbě koronaviru má pomoci i tradiční medicína

Slovinsko původně uvedlo, že o zařazení země mezi bezpečné rozhodne na základě toho, kolik lidí se nově nakazilo koronavirem za posledních 14 dní. V Česku to k pátku bylo 17,89 osoby na 100 tisíc obyvatel, k neděli se tento ukazatel podle propočtu ČTK zvýšil na 18,86. Pod hodnotou deset, což byl pro Lublaň limit pro zařazení mezi bezpečné země, bylo Česko naposledy 25. června, nejvíc - přes 30 nakažených na 100 tisíc obyvatel - bylo v republice na začátku dubna. Čeští diplomaté a politici se ale snažili od pátku přesvědčovat své slovinské protějšky že epidemiologická situace v Česku je klidná a země má pouze lokální problém se zvýšeným výskytem koronaviru na Karvinsku