Celkový počet potvrzených případů v Česku překročil 40 000, za více než půl roku se nakazilo 40 186 lidí. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

V zemi je nyní 16 809 nakažených, většina s lehkým průběhem nemoci. Počet hospitalizovaných ale také roste, podle dat k úterý bylo v nemocnicích 388 lidí, o 55 více než předchozí den. Pacientů v těžkém stavu je 81, o tři více než v pondělí. Počet hospitalizovaných stoupl za poslední týden o více než třetinu, lidí potřebujících intenzivní péči přibylo o více než čtvrtinu.

Lidé v rouškách - Ilustrační foto
Spory o roušky: Lidem výmluvy nepomohou, výjimku z nošení mají třeba autisté

Podíl hospitalizovaných na množství aktuálně nemocných s covidem-19 je velmi nízký. Podle údajů k úterý činil 2,31 procenta, pod třemi procenty je od začátku září. Nemocnice podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zvládnou násobně víc pacientů s covidem-19 než nyní, a to i vážných případů.

Do statistik přibylo také pět obětí, celkem jich je 481. Z toho tři úmrtí připadají na dnešek. V úterý bylo úmrtí osm, v pondělí pět. Za celý minulý týden zemřelo 26 lidí.

Počty nově potvrzených případů stoupaly na nové rekordy ve čtyřech dnech týdne, dosud nejvíce jich bylo 1538 v sobotu. Zároveň se ale více testovalo. V srpnu počet testů za den pouze jednou překročil deset tisíc, kdežto minulý týden laboratoře od úterý do čtvrtka provedly každý den více než 15 tisíce testů, v pátek rekordních devatenáct tisíc. Úterní počet testů ministerstvo zveřejní dnes vpodvečer.

Počet hospitalizovaných stoupl za poslední týden o třetinu, lidí potřebujících intenzivní péči přibylo o pětinu. Podíl hospitalizovaných na množství aktuálně nemocných s covidem-19 je ale velmi nízký. Podle údajů k pondělku činil 2,33 procenta, pod třemi procenty je od začátku září. Nemocnice podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zvládnou násobně víc pacientů s covidem-19 než nyní, a to i vážných případů.

Riziko exponenciálního šíření 

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula a také Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) nicméně čekají další nárůst počtu případů nákazy. Podle ÚZIS lze nyní hovořit o riziku plošného exponenciálního šíření nemoci, když podle údajů z konce minulého týdne jeden člověk s koronavirem za dobu svého onemocnění nakazí zhruba 1,59 dalšího člověka.

Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří v Praze, kde hygienici za posledních sedm dní potvrdili 141 případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Následují okresy Uherské Hradiště se 134 případy, Plzeň-jih se 129 případy a Beroun se 123 případy na sto tisíc obyvatel. Nejméně je za poslední týden zasažené Jesenicko se 13 a Domažlicko se 16 případy koronaviru na sto tisíc obyvatel.

Premiér Andrej Babiš.
Testujeme jako nikdo, tvrdí Babiš. Data dokazují, že neříká pravdu

Od čtvrtka 10. září platí v celém Česku povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Ministerstvo zdravotnictví zároveň vyzvalo občany k dodržování základních hygienických pravidel pod zkratkou 3R - vedle nošení roušek je to pravidelné mytí rukou a dodržování dvoumetrových rozestupů.