Pokud by zákon prošel v původní podobě, velké prodejny s plochou více než 400 metrů čtverečních by musely od příštího roku prodávat nejméně 55 procent potravin z Česka. A do roku 2028 by podíl stoupl na 73 procent. Jenže na seznam asi 150 vyjmenovaných potravin se dostaly i ty, které se v Česku vůbec nevyrábějí (sůl) nebo jsme v jejich produkci jen málo soběstační.

Navíc existují zmatky v tom, co je a co není česká potravina.  Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), který patří mezi kritiky, proto nedávno vypočítal, že by paštika došla za pět dnů, salátová okurka za necelé dva měsíce, květák a rajčata za necelé čtyři měsíce  a třeba vepřové maso za osm měsíců. Není to ale zbytečné strašení? Které potraviny umíme vyrobit a které nikoliv? A co by měl stát udělat pro to, aby se na pulty obchodů dostalo co největší množství potravin z Česka i bez kvót?

Deník se na to zeptal prezidenta SOCR Tomáš Prouzy, zástupců potravinářů, zemědělců i řetězců na online diskuzi k tématu povinných kvót, přímý přenos jste mohli sledovat v úterý 6.dubna 2021 od 10.30. Pokud jste on-line debatu nestihli, můžete se na ní podívat na videu níže. 

Zdroj: Youtube