"Lidé o velikonočním víkendu polevili v respektování vládních doporučení. Mrzí mě to, protože si myslím, že vyhráno rozhodně není. Mohli bychom se vrátit do horších časů, jakékoli riziko za to nestojí," uvedl po úterním jednání Ústředního krizového štábu jeho předseda a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Hipoterapie pomáhá dětem zlepšovat hybnost, a navíc rozvíjí jejich socializační schopnosti Archiv Sdružení Sraz
Hiporehabilitační centra volají o pomoc. Pacienti o ně mohou přijít natrvalo

Podle policejního prezidenta Jana Švejdara byl počet přestupků oproti normálu až dvojnásobný. "Jednalo se o standardní případy, jako je nenošení roušek či popíjení alkoholu," konstatoval. O velikonočním víkendu provedli policisté 53 500 kontrol dodržování vládních nařízení, počet správních deliktů byl přibližně 3700.

"Na deset až dvacet procent poslali policisté do správního řízení, většinu řešili domluvou," upozornil Švejdar.  Podle Hamáčka je pravděpodobné, že se tato velikonoční nedisciplinovanost obyvatel odrazí v nárůstu počtu případů nákazy novým koronavirem. 

 

Policisté a hasiči v karanténě
"Za Policii ČR je asi 290 lidí v karanténě a máme 47 nemocných," uvedl policejní prezident Jan Švejdar. Hasičský záchraný sbor má podle generálního ředitele Drahoslava Ryby 26 pozitivních případů nákazy. 

Hamáček se vyjádřil i k dalšímu dovozu zdravotnických pomůcek, přičemž uvedl, že se více kontroluje kvalita zboží dovezeného z Číny. „Dodávky ochranných prostředků se stabilizovaly,“ prohlásil. 

Krizový štáb nicméně osloví české výrobce, kteří by mohli státu dodávat ochranné prostředky ve velkých tendrech. "Skupina pro nákupy ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje oslovení českých dodavatelů ochranných prostředků ve velkých tendrech," řekl Hamáček. "Děláme všechno pro to, abychom oslovili i české výrobce," dodal.

Cestující s rouškou na letišti
Lidé mohou vycestovat z Česka. Musí mít ale jasný důvod

V tomto týdnu se také podle Hamáčka uskuteční další dodávky masek od Gumáren Zubří, které jsou jedním z šesti domácích výrobců ochranných pomůcek proti koronaviru, kteří přednostně zásobují ministerstvo vnitra. Patří mezi ně i společnosti Sigma VVÚ, Avec Chem, Vítkovice Cylinders, Draeger Safety a GCE.

Ministr vnitra také zdůraznil, že od úterka smí lidé v nezbytných a řádné odůvodněných případech vycestovat do zahraničí. Jedná se mimo jiné o návštěvu rodiny, lékaře či cestu za prací. Hamáček se však nechtěl vyjadřovat k případnému dalšímu rozvolňování opatření. "Před jednáním vlády nechci rozdmýchávat nějaké spekulace ohledně plánů," uzavřel.