K žádosti menšinového kabinetu o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů se Sněmovna vysloví v pátek, vláda zatím podporu dojednanou nemá.

"Opozice se prostě dohodnout nechce. Dvě hodiny jsme jim předkládali argumenty, odpovídali na jejich otázky, vysvětlovali, proč si ještě nemůže dovolit rozvolňovat, vše marné. Scházejí se s námi jen kvůli tomu, aby si pak mohli udělat tiskovku. Mrzí mě to, protože se nám povedlo epidemii přibrzdit, jdeme správným směrem, minimálně do Velikonoc bychom ale ještě měli pokračovat, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla další vlna," uvedl Babiš.

Odběrové místo pro PCR testy v Městské nemocnici Ostrava, 19. března 2021 v Ostravě.
Ve středu přibylo 8763 nakažených. Reprodukční číslo mírně stouplo

Podle lídrů Spolu, STAN a Pirátů nemá kabinet jiný plán, než je současné uzavření země. Proti prodloužení nouzového stavu se podle svých lídrů postaví pravděpodobně většina koalice Spolu či KSČM a SPD. Na schůzce jim chyběli ministr školství Robert Plaga (za ANO) či hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Po zhruba dvouhodinové videokonferenci svolané premiérem Andrejem Babišem (ANO) lídři opozice kritizovali nepřipravenost menšinového kabinetu ANO a ČSSD na postupné rozvolňování restrikcí. Nevyjádřili se pro podporu prodloužení nouzového stavu.

Rozhodnutí do pátku

Rozhodnout se chtějí do pátku, mimo jiné podle aktuálních dat. Proti prodloužení nouzového stavu se podle svých lídrů postaví pravděpodobně většina koalice Spolu.

Naopak Výkonný výbor KSČM doporučí poslancům hlasovat v pátek pro prodloužení nouzového stavu. Výkonný výbor KSČM doporučí poslancům hlasovat v pátek pro prodloužení nouzového stavu. Členové výboru mohou hlasovat po internetu sice až do dnešních 14:00, místopředseda KSČM Petr Šimůnek však dnes před 13:00 ČTK řekl, že z 20 hlasujících se již 13 členů výboru vyslovilo pro prodloužení nouzového stavu. "Už to nemůže dopadnout jinak, než že doporučujeme poslaneckému klubu být pro prodloužení nouzového stavu," uvedl Šimůnek s tím, že až v pátek ale rozhodne klub.

Připomenul, že předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že poslanci budou respektovat doporučení výkonného výboru. Část z nich však už řekla, že prodlužovat nouzový stav nechce.

Velkokapacitní očkovací centrum v Městské sportovní hale Slávie, 22. března 2021 v Havířově.
Česko mohlo mít více vakcín proti koronaviru. Vláda je ale odmítla

Dnes Filip novinářům ve Sněmovně řekl, že v doporučení jsou podmínky, za kterých mají poslanci s prodloužením souhlasit. Týkají se návratu dětí do škol, některé organizace doporučují změnit omezení volného pohybu mezi okresy na kraje. Filip očekává, že zákonodárci budou doporučení respektovat a že poslanecký klub bude jednotný.

Lidovečtí poslanci se podle svého předsedy Mariana Jurečky sejdou ještě během dnešního odpoledne. Během dnešního jednání podle něj nezazněl žádný argument, který by podpořil, že pokračování stavu nouze je smysluplný krok. Piráti a STAN se rozhodnou až v pátek, mimo jiné na základě aktuálních dat

Podle Blatného data, která předal opozici, jasně dokazují, že nastavená opatření fungují. Poukázal na pokles počtu případů nákazy. "I proto by bylo dobré tato opatření - jakkoliv chápu, že jsou v mnohém limitující a nepříjemná - udržet minimálně do Velikonoc včetně. Už v jejich průběhu, pokud vše půjde jako doposud, navrhneme první změny, které zmírní stávající opatření," dodal. Blatný odmítá rozvolňovat v situaci, kdy jsou nemocnice stále plné a zaplňují je lidé v nižším věku.

Žádost poslancům, aby nouzový stav v Česku místo 28. března skončil až 27. dubna, vláda schválila v pondělí. Nouzový stav by tak v Česku trval nepřetržitě víc než půl roku.