Premiér uvedl, že na prezidentské volby se ho všichni ptají. "Tak mě snad napadlo, že kdyby lidi začali sbírat ty petiční archy a posbírali by dost podpisů. Ale nechci předjímat, teď to fakt není téma," řekl v odpovědi Babiš. Uvedl, že se soustředí na boj s covidem a také na chystaný přechod hnutí ANO do opozice.

Představitelé koalice SPOLU Marian Jurečka (vlevo), Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala (uprostřed), předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda hnutí STAN Vít Rakušan vystoupili na tiskové konferenci po společném jednání.
Zeman jmenuje Fialu premiérem. Jedno jméno však hodlá vetovat

Pokud by se Babiš skutečně rozhodl kandidovat, petiční podpisy občanů by pravděpodobně nepotřeboval. Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, případně deseti senátorů nebo 50 tisíc občanů. Hnutí ANO, jehož je Babiš předsedou, má ve Sněmovně 72 křesel. Bez větších potíží by tak Babiš zřejmě splnil variantu s podpisy poslanců.

Největší favorit 

"Prezident by si přál, abych kandidoval," řekl Babiš minulý týden Blesku. Na otázku, zda se bude o nejvyšší ústavní funkci ucházet, odpověděl, že musí rozhodnout hnutí ANO. Svého kandidáta ale podle něj hnutí postavit chce.

Vlastimil Válek
Kandidát na šéfa zdravotnictví Válek: S koncem platnosti PCR testů nesouhlasíme

Podle sázkových kanceláří je Babiš momentálně největším favoritem na příštího prezidenta. Tipsport i Fortuna ho řadí těsně před generála Petra Pavla. S větším odstupem pak následují rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a senátor Pavel Fischer (nezávislý).

Druhý pětiletý mandát současného prezidenta vyprší v roce 2023. Podle ústavy už nemůže znovu kandidovat.