Jenomže dvacetiletá žena a její přítel se „postarali" také o několik zlatých mincí. A tím jejich krádeže neskončily. „Hned následující den kontaktovali numismatika kvůli prodeji. Měli připravenou legendu 
o dědictví po dědečkovi 
a zřejmě byli věrohodní. Sběratel jim vyplatil sjednanou cenu v hotovosti. Do domu příbuzných se měli vrátit ještě pětkrát a odcizit 201 kusů starožitných mincí různého stáří, které si majitel ohodnotil na 818 tisíc korun," uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Za mince od kupce dostali 401 tisíc, které jim ale dlouho nevydržely. Během výslechu se policisté dozvěděli, proč dvojice kradla. „Chtěli vyřešit nedostatek financí a splatit svoje dluhy. Část pohledávek skutečně zaplatili, ale mysleli i na své potěšení, tak si koupili starší osobní auto, telefony, oblečení a další věci," vysvětluje podrobnosti Hana Kaizarová.

Kromě toho bez dovolení jezdili autem svých příbuzných a od jejich domu si dokonce nechali udělat kopie klíčů. Majitelé sbírky nakonec zpět získali jen 50 tisíc, které jim dvojice poslala společně s anonymním omluvným dopisem a duplikáty klíčů od domu. Po zadržení z lupu policii vydali zbylých 24 tisíc korun. Zbytek utratili.

„Kriminalisté po vyslechnutí všech zúčastněných 
i svědků a na základě vlastního šetření došli k závěru, že 20letá slečna a o dva roky starší přítel se měli dopustit přečinů krádeže 
a neoprávněného užívání cizí věci. Za uvedené skutky jim bylo sděleno obvinění. Vzhledem k vysoké škodě může soud udělit až osmiletý trest," dodala Hana Kaizarová. Práce policistů však nekončí. Musí totiž zjistit skutečnou hodnotu sbírky, která se pak vrátí zpět původním majitelům.