Ve čtvrtek začne u krajského soudu jeden z nejostřeji sledovaných procesů posledních let. Ze čtyřnásobné vraždy vlastních dětí ze září loňského roku v Širokém Dole na Svitavsku se začne zpovídat Romana Z.  Šestatřicetileté ženě hrozí za otřesný čin, jaký východočeští kriminalisté nepamatují, výjimečný trest

 „Jednání by pak s přestávkami mělo trvat do 11. května,“ řekl místopředseda krajského soudu Miroslav Veselský. Předsedou soudního senátu bude Miroslav Mjartan.
Čtyři mrtvé děti kriminalisté našli v rodinném domku 2. září 2011 po oznámení jejich otce. Z vraždy kriminalisté obvinili matku, jiné podezření prakticky neměli. Tragédie následovala jen pár dní poté, co se rodina do Širokého Dolu nastěhovala. Davida (8), Elišku (5), Lukáše (2) a nejmladší dvouměsíční Romanku měla Romana Z. ubodat a uškrtit. Pak se šla oběsit, jenže policie ji při tom vyrušila. Původně se spekulovalo, že praskl provaz, na němž se chtěla oběsit, vyšetřovatelé ale dospěli k jinému závěru.

„O sebevraždu se Romana Z. pokusila oběšením a podřezáním blíže neurčeným předmětem, přičemž od svého jednání upustila, když byla v 12.05 hodin v půdním prostoru domu vyrušena policií. Při pokusu o navázání kontaktu policistů se ženou se před nimi úmyslně propadla otvorem v dřevěné podlaze do stodoly, kde po pádu zůstala nehybně ležet na zemi,“ píše se v obžalobě. Zraněná byla převezena do hradecké fakultní nemocnice. Znalci následně zkoumali, zda Romana Z. není duševně nemocná. Došli k závěru, že nikoliv a může stanout před soudem.

„Ze závěrů znaleckého posudku z oboru zdravotnictví odvětví psychiatrie a psychologie vyplývá, že obviněná je trestně odpovědná,“ uvedla dříve policejní mluvčí  Eva Maturová.

Podle dohadů sousedů žena asi nezvládla nával starostí o děti, byla neurotická a špatně snášela především neurovnané vztahy s rodinou svého současného druha, se kterým měla nejmladšího syna.

Soudila se o alimenty

Žena zůstávala celou dobu ve vazbě kvůli obavě, že by se mohla skrývat nebo jinak vyhýbat trestnímu stíhání. Pokud ji soud uzná vinnou, hrozí jí až 20 let vězení nebo výjimečný trest, tedy i doživotí.

Ve čtvrtek to však nebude poprvé od tragédie, co Romana Z. promluví na veřejnosti. Před měsícem u Okresního soudu v Mostě svědčila proti svému bývalému příteli kvůli nezaplacení alimentů za jejich dvě, dnes již mrtvé děti.

Na muže, se kterým v Mostě žila šest let, se ale skoro ani nepodívala. Tvářila se nezúčastněně do chvíle, než měla začít vypovídat, pak propukla v pláč. „Na nic si nevzpomínám. Nevím, proč tady jsem. Nevím, jestli jsem s ním měla děti,“ naříkala. Na svého druha podala trestní oznámení ještě před tragédií, chtěla po něm dlužných 45 tisíc korun na dnes již zesnulou pětiletou Elišku a dvouletého Lukáše.

Novák výstupu své expřítelkyně přihlížel mlčky bez emocí. Na jeho tváří se neobjevil žádný náznak nenávisti či vzteku, ale lítosti. Alimenty neplatil prý kvůli tomu, že se Romana Z. stěhovala z místa na místo a on nevěděl, kde se zrovna zdržuje. „Složenky se mi vracely, tak jsem pak už nic neposílal,“ řekl. Od soudu vyfasoval dvě stě hodin obecně prospěšných prací.

„K dětem se vždy chovala hezky a kromě žárlivých scén se chovala naprosto normálně. Vůbec si nedokážu vysvětlit, co se tehdy mohlo stát,“ řekl Novák Deníku.

Co se píše v obžalobě

V přesně nezjištěné době, v dopoledních hodinách dne 2. 9. 2011:

† v místnosti sloužící jako obývací pokoj a kuchyně, v dětském hlubokém kočárku, v úmyslu usmrtit, fyzicky napadla nezletilou 1., které dosud blíže neurčeným nožem způsobila hlubokou řeznou ránu v oblasti krku, v důsledku čehož poškozená nezletilá 1. na následky tohoto poranění na místě zemřela z důvodu vykrvácení
† v též místnosti, v úmyslu usmrtit, fyzicky napadla nezletilého 2., kterému dosud blíže neurčeným nožem způsobila hluboké řezné rány v oblasti krku, obou předloktí a břicha, v důsledku čehož poškozený nezletilý 2. na následky těchto poranění na místě zemřel z důvodu vykrvácení
† v též místnosti, v úmyslu usmrtit, fyzicky napadla nezletilou 3., které dosud blíže neurčeným nožem způsobila hluboké řezné rány v oblasti krku, obou předloktí a bodnou ránu v oblasti hrudníku, v důsledku čehož poškozená nezletilá 3. na následky poranění na místě zemřela kvůli vykrvácení
† v půdní místnosti, v úmyslu usmrtit, fyzicky napadla nezletilého 4., kterému dosud blíže neurčeným měkkým předmětem neprodyšně zakryla nos i ústa – dýchací otvory, v důsledku čehož poškozený nezletilý na místě zemřel v důsledku udušení