Vyšetřování tragické události, ke které došlo před třemi týdny na městské ubytovně v Jevíčku a která skončila násilnou smrtí čtyřiapadesátiletého muže, stále pokračuje. Obviněný čtyřiadvacetiletý mladík zůstává z rozhodnutí Okresního soudu ve Svitavách nadále ve vazbě. Státní zástupce shledal důvodnou obavu, že by muž mohl uprchnout nebo se skrývat.

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové čin kvalifikovalo jako vraždu s možnou trestní sazbou od deseti do osmnácti let odnětí svobody. Státní zástupce nechce vzhledem k tomu, že policie prošetřování okolností násilného činu prozatím neuzavřela, uvádět žádné bližší podrobnosti. „Mohu sdělit pouze to, že vyšetřování probíhá zcela standardním způsobem," odpověděl na dotaz Deníku státní zástupce Milan Vacek, který vyšetřování vraždy v Jevíčku dozoruje.

BYL POD VLIVEM?

Bezprostředně po vzetí mladého muže do vazby státní zástupkyně Lucie Žabková rovněž nevyloučila, že útočník mohl být v době spáchání činu pod vlivem omamných látek, alkoholu a drog. Nepřímo tuto skutečnost potvrzuje i dozorující státní zástupce Milan Vacek.

„Kromě vyšetřovacích úkonů prováděných policejním orgánem probíhá také znalecké zkoumání psychického stavu pachatele, včetně zaměření na případnou závislost na jakýchkoli omamných látkách," doplnil Vacek.

Současně s tím podle Milana Vacka z královéhradeckého státního zastupitelství probíhá znalecké zkoumání soudního lékaře zaměřené na objasnění způsobu usmrcení oběti.

Kdy vyšetřování skončí není prozatím známo. „Zatím se neobjevily problémy, které by naznačovaly, že by vyšetřování nebylo možné skončit v průběhu několika málo měsíců," uzavřel státní zástupce Milan Vacek.

POD VLIVEM DROG?

Krátká doba, která od vraždy na ubytovně uplynula, dala mezi obyvateli Jevíčka vzniknout mnoha nejrůznějším dohadům. To, že mladý muž měl potíže s návykovými látkami není pro místní žádným tajemstvím.

Svědkové, kteří chtějí zůstat v anonymitě, uvádějí, že drogy, které mladík údajně užíval, se podepsaly na změnách jeho psychiky. Obviněný měl být opakovaně hospitalizován na psychiatrickém oddělení svitavské nemocnice. A podle všeho měl docházet i na ambulantní léčbu.

Mezi místními se v poslední době rovněž objevily názory, že osoby zodpovědné za správu a chod městské ubytovny situaci, která přerostla v násilný konflikt mezi oběma muži, podcenily. Svědkové hovoří o tom, že starší čtyřiapadesátiletý muž, který se stal obětí vraždy, si na stupňující se potíže v soužití se svým mladším spolubydlícím na ubytovně opakovaně stěžoval na městském úřadu.Některá svědectví, pocházející z okruhu blízkých rodině obviněného, poukazují na údajnou liknavost nebo přímo nečinnost lékařů a dalších odborníků, kteří mají pomoc drogově závislým v náplni své práce.

MĚSTO NESOUHLASÍ

Místostarosta Miroslav Šafář však tyto domněnky vyvrací. „Mohu zopakovat pouze to, že poškozený muž byl na městském úřadu u tajemníka řešit své budoucí zaměstnání v rámci veřejně prospěšných prací a přitom upozornil na problémy na pokoji s obviněným, které se týkaly zejména poslechu hlasité hudby ze strany mladšího muže. Nejednalo se tedy o žádné náznaky agresivního nebo nebezpečného chování, což jsme ověřovali a čtyřiapadesátiletý muž topotvrdil," objasňuje místostarosta Šafář.

Místostarosta pak s mladíkem po upozornění staršího muže hovořil. „Řekl jsem mu, aby respektoval požadavky na dodržování klidu na pokoji ze strany jeho spolubydlícího. Přislíbil mi, že bude doporučení akceptovat. Žádnou písemnou stížnost jsme od poškozeného muže ani jiných obyvatel ubytovny neobdrželi," uzavírá místostarosta.