Cizinecká policie z Pardubic, Ústí nad Orlicí a Svitav zkontrolovala tento týden cizince, kteří pracují v regionu. Policisté se zaměřili na nelegální pobyt a zaměstnávání cizinců v jedné firmě v Litomyšli.

„Policisté oslovili personální oddělení a zároveň prošli výrobní halu, kde nalezli deset cizinců, kteří neměli žádné pracovní povolení. Jediný doklad, který je opravňoval k pobytu v evropských zemích, bylo vízum k pobytu vydané v Polsku. K němu ale chybělo potřebné pracovní povolení,“ sdělila k zásahu policejní mluvčí Eva Maturová.

Dodáni agenturou

Z firmy proto policisté k podání vysvětlení eskortovali sedm mužů a tři ženy ve věku od 22 do 63 let. „Jak je téměř pravidlem, všichni byli dodáni agenturou, která jim slibovala zajištění pracovních příležitostí na našem území,“ dodala Maturová.

U všech zadržených cizinců bylo zahájeno správní řízení. Všichni ale mohou během správního řízení zůstat v Česku. Po vydání rozhodnutí budou však muset na stanovenou dobu opustit území České republiky a vrátit se zpět na Ukrajinu. „Všem nyní hrozí správní vyhoštění na pět let. Zaměstnavatele, který cizince z Ukrajiny zaměstnával ‚načerno‘ a sliboval jim výplatu v hotovosti, čeká řízení ze strany inspektorátu práce,“ uzavřela policejní mluvčí.

Obálka knihy
Výročí železniční trati připomíná nová kniha