Stalo se tak u Okresního soudu v Mostě, kde žena svědčila proti svému bývalému příteli kvůli nezaplacení alimentů.

„Nevím, jestli jsem 
s ním měla děti“

Poprvé od osudného dne na začátku loňského září stanula tváří v tvář svému bývalému druhovi  Radku Novákovi, 
otci dvou ze zabitých 
dětí.
Na muže, se kterým v Mostě žila šest let, se ale skoro ani nepodívala. Tvářila se nezúčastněně do chvíle, než měla začít vypovídat, pak propukla v pláč. „Na nic si nevzpomínám. Nevím, proč tady jsem. Nevím, jestli jsem s ním měla děti,“ naříkala.

Žena podala na svého druha trestní oznámení kvůli neplacení alimentů ještě v době, kdy její děti byly naživu. Chtěla, aby jí doplatil téměř 45 tisíc korun, které dlužil na dnes již zesnulou pětiletou Elišku a dvouletého Lukáše. Soud se k projednání celé záležitosti dostal až teď, kdy jsou děti mrtvé a jejich matka tvrdí, že ztratila paměť.

„Já si nic nepamatuji. Když se podívám na muže v jednací síni, tak mi to nic neříká. Nevím, jestli jsem ho viděla, ani že jsem na něj podala trestní oznámení. Nevzpomínám si, jestli jsem s ním měla někdy děti,“ vzlykala v soudní síni žena.  

Více z ní soudce nedostal. Po zadokumentování výpovědi ji eskorta s pouty na rukou odvezla zpět do vazební věznice, kde  čeká na soud.
Obžalovaný Radek Novák výstupu své expřítelkyně,  přihlížel mlčky bez emocí. Na jeho tváří se neobjevil žádný náznak nenávisti či  vzteku, ale lítosti.
Věcně potvrdil, že ženu dobře zná,  pět nebo šest let s ní žil, a dceru a syna s ní skutečně měl. Alimenty prý neplatil, protože se jeho družka stěhovala z místa na místo, a on nevěděl, kde se zrovna zdržuje.

„Složenky se mi vracely, tak jsem pak už nic neposílal,“ řekl. Soudce ho nakonec uznal vinným z trestného činu zanedbání povinné výživy a odsoudil ho k alternativnímu trestu dvě stě  hodin obecně prospěšných prací.

Obžalovaný rozsudek přijal. „Ten proces podle mě už teď neměl žádný smysl, když jsou děti mrtvé. Ten trest ale vykonám,“ řekl Deníku po skončení jednání Radek Novák.

Po činu se chtěla žena oběsit

Čtyřnásobná vražda se stala loni v září v Širokém Dole na Svitavsku.

Policie nalezla v rodinném domě čtyři mrtvé děti ve věku od dvou měsíců do deseti let.   Z jejich vraždy obvinila matku. Tragédie následovala jen pár dní poté, co se rodina do domku v Širokém Dole nastěhovala. Davida (8), Elišku (5), Lukáše (2) a nejmladší, dvouměsíční Romanku měla 36letá matka ubodat a uškrtit.

Pak se šla oběsit, jenže provaz nevydržel. Podle dohadů sousedů asi nezvládla nával starostí o děti, byla neurotická a špatně snášela především neurovnané vztahy s rodinou svého současného druha, se kterým měla nejmladší dceru.

Pokud ženu soud uzná vinnou, hrozí jí až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Podle znaleckého posudku není duševně nemocná, je tedy za svůj čin zodpověděná.

„K dětem se vždy chovala hezky. Vůbec nevím, co se tehdy mohlo stát.“

Deníku se exkluzivně podařilo po soudním jednání promluvit s Radkem Dvořákem, otcem zavražděné pětileté Elišky a dvouletého Lukáše.

S bývalou družkou Romanou Z.  jste šest let žil. Chovala se někdy nějak divně? Vyhrožovala třeba, že děti zabije?

Byla naprosto normální. Občas dělala žárlivé scény, ale to bylo všechno. 
K dětem se chovala hezky, starala se o ně. Byly vždycky čisté, upravené. Vůbec si nedokážu vysvětlit, co se mohlo stát.

Proč jste se rozešli?

Hádali  jsme se. Ona se odstěhovala. Poté mě kontaktovala, že se chce vrátit. Pak nevím, co se stalo. Našla si snad přítele na Svitavsku a odstěhovala se tam.

Když jste se dozvěděl, že vaše dvě děti jsou mrtvé, muselo to být hrozné. Už jste se z toho vzpamatoval?

Začátky nebyly lehké. Člověk se s tím musí naučit žít, snažím se normálně žít dál. Zbyly jen vzpomínky.