„Naši kriminalisté zadrželi devětapadesátiletého muže ze Svitavska, který byl následně obviněn z trestného činu se sexuálním podtextem. Vyšetřování je na samém začátku a po dohodě se státním zástupcem prozatím nebude sdělovat více informací," potvrdila informaci Jitka Vavřinová, vedoucí oddělení tisku a prevence Policie České republiky v Pardubickém kraji.

To všechno se odehrálo už ve čtvrtek. Jenže v pátek ráno došlo v případu k dalšímu posunu. „Dnes (v pátek) dopoledne na něj byla soudcem v Hradci Králové uvalena vazba," pokračovala Vavřinová.
Policisté zatím případ prošetřují a na další informace související s touto kauzou uvalili informační embargo. Celou záležitost totiž provází řada nejasností. Jisté je jen to, že muž byl zástupcem ředitele na škole, žáky vyučoval fyziku. Škola jej zaměstnává už přes dvacet let.

„Dělá hlavně fyziku a nikdy s ním nebyl žádný problém. Pro svůj předmět se dokázal vždy nadchnout," řekla deníku Blesk ředitelka Masarykovy základní školy Lenka Novotná. Případ by mohl souviset nejspíš s jeho působením v atletickém klubu. Tam totiž pomáhal vychovávat špičkové závodníky pro větší kluby v rámci Česka. Některé dokonce pro výběry mládežnické reprezentace.

Poličkou se mezitím šíří vlna spekulací, co vlastně na škole oblíbený kantor a uznávaný trenér vlastně spáchal. Prozatím se hovoří o tom, že měl zneužívat děvčata, avšak konkrétní důkazy zatím nejsou k dispozici.
Některé z nich mluví o tom, že měl „až příliš kladný vztah" k mladším dívkám. Otevřeně o tom však nikdo nemluví. „Nevěřím tomu, že by byl schopný spáchat něco takového, o čem se nyní mluví," řekl jeden z obyvatel Poličky, jenž si nepřál být jmenován. V podobném duchu mluví i další lidé, jenž ho buď osobně znají, nebo s ním přišli během života do kontaktu.

Jiný zdroj zase pod podmínkou anonymity hovoří o tom, že jde možná o pomstu: „Docela nedávno prý skoncoval s trénováním jedné atletky a té se to nejspíš dotklo." Co bude s mužem dál, a na čí straně je v celém případu pravda, to ukáží až následující měsíce a další vyšetřování. Už ve čtvrtek kriminalisté začali s podezřelým mužem několikahodinový maraton výslechů.

Ať už je to nyní jakkoliv, jedná se o další závažnou kauzu spojenou s regionem. Před soudem už totiž stanul Erik Tvrdoň. Bývalý svojanovský farář, jenž byl obviněný ze znásilnění a pohlavní zneužívání několika žen. Farář se k činům doznal a u soudního dvora si za to vysloužil pět let ve vězení. Odvolací soud v Pardubicích však tento verdikt nedávno zrušil a vrátil celou věc k novému projednání u okresního soudu v Havlíčkově Brodě, kde nyní působil.

Podle soudce Aleše Holíka by totiž neměl být souzen za znásilnění, nýbrž sexuální nátlak. Dvaapadesátiletý Erik Tvrdoň je obžalovaný celkem z devíti trestný činů. Dopustit se jich měl ve třinácti případech na čtyřech ženách a jedné nezletilé dívce.