"A rozhodně nejsem sama,“ dodala a ukázala na vyšlapanou cestičku vedoucí k „přechodu“.

Vlak namístě nezastaví

Žena si však neuvědomila, že svojí zdánlivou opatrností neohrožuje jenom svůj život, avšak i zdraví a životy lidí ve vlaku.

A rozhodně není ve východních Čechách sama. Některé případy bohužel končívají tak, že člověk se na druhou stranu kolejí už nedostane.

Je však otázkou, v kolika případech vstoupí člověk před rozjetou soupravu s jasným úmyslem vzít si život.

Nicméně hazardérů, kteří si přes koleje pouze zkracují cestu, je stále dost. A nejsou mezi nimi jen dospělí.

„Minulý týden jsme ve spolupráci s pracovníky Správy železniční a dopravní cesty uskutečnili bezpečnostní akci, která byla zaměřena na kontrolu dodržování zákazu vstupu do kolejiště mimo vyhrazená místa,“ řekl trutnovský policejní mluvčí Udo Ertner.

Dodal, že strážci zákona s pracovníky drah nedaleko hlavního vlakového nádraží v Trutnově během jedné hodiny přistihli sedm osob, které si svou cestu do školy či zaměstnání zkracovaly chůzí v kolejišti. „Každému ze zjištěných hazardérů s vlastním životem byla za přestupkové jednání uložena bloková pokuta,“ upozornil Ertner s tím, že každoročně dojde na železničních přejezdech či v kolejišti k mnoha tragickým událostem. „Sebemenší klopýtnutí mezi železničními pražci může mít nedozírné následky. Železniční souprava není automobil, který je řidič schopen zastavit na několika metrech. Vlaková souprava je i přes veškerou snahu strojvedoucího schopna zastavit až po ujetí několika stovek metrů,“ uvedl mluvčí Ertner.

Jen od začátku letošního roku do konce března zemřelo na východočeských tratích jedenáct lidí. Nejvíce na Pardubicku, kde evidují pět případů. „Po jednom úmrtí máme na Svitavsku a Chrudimsku,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová.

Dodala, že nechybělo mnoho a smutnou statistiku mohl rozšířit i sedmačtyřicetiletý muž, který se na sklonku března rozhodl skoncovat se životem tím, že na Českotřebovsku chtěl skočit z mostu pod vlak. „Jeho úmysl mu naštěstí rozmluvil policejní vyjednávač,“ řekla Maturová.