„Ano udělal jsem to, protože mě štvala celá škola. Udělal jsem to i v prvním ročníku a nikdo to neřešil. Jako někdo říká, ty vole, tak já říkám, že je zabiju. Že to berou vážně, za to už já nemůžu,“ uvedl na náš dotaz devatenáctiletý Jan Cafourek.

Jeho hrozby ale vedení školy nebralo na lehkou váhu.

Studenta ve třináct hodin vyvedla z hodiny angličtiny policejní hlídka. Zadržený mladík pak strávil noc v policejní cele v Pardubicích.

„Propustili mě až ráno po rozhovoru s psychiatrem. Nemyslel jsem to vážně a zbraň nevlastním. Policie u mě na internátě už také provedla domovní prohlídku,“ uvedl student. Policie při ní nalezla pouze dva nože.

„V současné době mohu potvrdit, že věc šetříme jako podezření z přečinu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci,“ uvedl pro náš Deník mluvčí pardubické policie Jozef Bocán.

Podle našich informací měly incident vyprovokovat dlouhodobé neshody studenta s jeho spolužáky.

"O neshodách vím. Student si stěžuje na to, že jej spolužáci šikanují, ve škole se ale nikdy nic takového nepotvrdilo. Bohužel je to takový typ, který si stěžuje na všechno a na všechny. Dokonce na nás kvůli té údajné šikaně zavolal i školní inspekci," potvrdil Deníku ředitel SOU Přelouč Jindřich Janko.

Ředitel také popřel, že by na žáka podal trestní oznámení. "To není pravda, na policii jsem byl pouze předvolán k podání vysvětlení, což jsem učinil. Trestní oznámení jsem ale nepodával. Policie k nám do školy nepřijela na zavolání, ale až po vyhodnocení situace, kdy vzali v úvahu minulé skutky a výpovědi pedagogů a spolužáků," uvedl dále Janko.

Podle ředitele školy se Jan Cafourek podobných výroků dopouštěl i v minulosti. "Je pravdou, že už v minulosti říkal, že všechny zabije a podobně. Brali jsme to s nadhledem kvůli jeho duševnímu onemocnění. Jenže poslední dobou už to došlo do stádia, kdy se začali obávat i ostatní spolužáci a pedagogové, že by své hrozby skutečně mohl vyplnit. Má období, kdy je naprosto v pořádku ale také u něj dochází ke stavům, kdy své jednání a výroky zcela neovládá," sdělil Janko.

Cafourek dnes (v pátek) do školy nepřišel. Odjel domů. Do školy se ale vrátí. "Docházet k nám bude dál. Přiznávám ale, že jsme ve složité situaci. Věc teď řeší policie i škola. Popravdě nevím moc jaký bude další vývoj, nepatří ke studentům, kterým by prospěch dělal problémy. Klíčové pro nás asi skutečně bude to, jak se k věci postaví policie," uzavřel ředitel školy.