Po několika akcích nyní policisté spustili protidrogovou akci s názvem Prim. Chystali ji několik měsíců. Rozjeli ji ve středu. „Policisté v uniformách v časných ranních hodinách doma překvapili ospalého muže. Zadrželi ho a předvedli k výslechu,“ uvedla Anna Štegnerová, mluvčí svitavské policie.

Tvrdý budíček…

Téměř čtyřicetiletý muž skončil v poutech. Je obviněný z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Muže nakonec kriminalisté odvedli do policejní cely. „Obviněný muž je podle dostupných informací dlouholetý uživatel pervitinu a marihuany. Kriminalisté ho už dobře znají. Policejní komisař ho totiž už před časem obvinil z nelegální výroby a distribuce drog. Tento případ už projednával i soud,“ dodala Anna Štegnerová.

Jak je vidět, muž se z trestu moc nepoučil a dále působí na drogové scéně.

„Muž sice svoji trestnou činnost bagatelizuje, ale kriminalisté v místě jeho bydliště zajistili kompletní mobilní varnu pervitinu, a to včetně věcí a chemikálií, které jsou potřeba pro výrobu drogy,“ dodala policejní mluvčí.

Pro léky do ciziny

Muž ze Svitavska pravděpodobně od září minulého roku až do současnosti ve svitavském okrese neoprávněně vyráběl pervitin a tuto drogu dále distribuoval mezi další uživatele. Kromě hotové drogy rozšiřoval také látky, které jsou k výrobě pervitinu potřeba.

„Kriminalisté v současné době prověřují okruh odběratelů a zjišťují, na kterých místech a v kolika případech byla droga vyrobena,“ informovala Anna Štegnerová. Léky, které se používají k výrobě drogy, muž nakupoval v zahraničí. Jezdil pro ně především do sousedního Polska. „Policie se zabývá také tím, zda muži v jeho nelegálním jednání někdo pomáhal a podílel se tak na páchání trestné činnosti,“ dodala mluvčí Štegnerová.

Policejní komisař podal státnímu zástupci návrh na vzetí obviněného dealera do vazby. Soudce rozhodne, zda bude muž stíhán na svobodě, nebo vazebně. Pokud mu bude prokázána vina, hrozí mu až desetiletý pobyt ve vězení.