„Podezřelí měli ze seniorek peníze vylákat pod legendou, že člen jejich rodiny je ve finanční tísni a že si sám nemůže pro peníze přijít, proto posílá své známé,“ sdělil policejní mluvčí Ondřej Zeman. Historky se podle situace mění.

NEMAJÍ ZÁBRANY
Troufalost podvodníků je doslova šokující. „Mladší z poškozených žen neváhali zajistit vozidlo taxi služby, aby jim zajela peníze vybrat z banky, když je neměla u sebe,“ řekl policejní mluvčí.

V obou případech došlo k osobní předávce peněz mezi okradenými ženami a mužem, který se vydával za rodinného známého. Podvodníka nebo podvodníky od takovéto činnosti neodrazuje ani trest, který je v tomto případě v podobě až pětiletého pobytu za mřížemi. Není to poprvé, co se obdobné případy objevily v policejních spisech. Bohužel tak varování od policie nepadají na úrodnou půdu. 

NENECHTE SE NAPÁLIT
„Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům, proto nedůvěřujte cizím lidem, kteří se často vydávají za známé vašich rodinných příslušníků. V případě, že se někdo po telefonu vydává za vašeho rodinného příslušníka a hovor vede ze skrytého čísla, zavolejte zpět tomu, za koho se vydává. Pokud ještě nemáte uložena telefonní čísla na své blízké, udělejte to. Snadněji je pak můžete obvolat, zda skutečně pomoc potřebují,“ zdůraznil základní pravidla policejní mluvčí. 

Podvodníci jsou různého druhu a mnohdy se nestydí setkat se se svou obětí osobně. Mnozí se vydávají za různé opraváře, pracovníky úřadu nebo jiných služeb. V těchto situacích policie radí komunikovat přes zavřené dveře a nechat si předložit služební průkaz.
 
„V případě jakýchkoliv dalších pochybností zavolejte na linku konkrétní instituce nebo na linku 158. Službu, kterou jste si neobjednali, odmítněte,“ dodal Zeman.