Alkohol, drogy, fyzické napadání, ulice. A teď možná i vražda. To je příběh čtyřiadvacetiletého muže z Jevíčka, který má zřejmě na svědomí smrt o třicet let staršího spolubydlícího z ubytovny.

Svitavský okresní soud v pondělí odpoledne rozhodoval o jeho vzetí do vazby. A návrhu Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové vyhověl. „Útočník byl obviněn ze zločinu vraždy," sdělil Deníku Pavel Bužga, tiskový mluvčí Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Soud podle něj shledal důvodnou obavu, že by muž mohl uprchnout nebo se skrývat.

Mladému muži v případě prokázání viny hrozí deset až osmnáct let za mřížemi. K podrobnostem případu se policie ani krajské státní zastupitelství nechtějí vyjadřovat. „Vyšetřování případu je na samém počátku, z tohoto důvodu prozatím nebudeme poskytovat bližší informace," uvedl Pavel Bužga.

Místní, kteří jsou činem otřeseni, jsou ale sdílnější. Totožnost mladého muže je v Jevíčku veřejným tajemstvím.

„Všichni jej tady známe od dětství. Osobně si ho, jakožto bývalý učitel, pamatuji ze školy," rozpovídal se pro Deník místostarosta Miroslav Šafář a pokračoval: „Pocházel z rozvrácené rodiny se třemi sourozenci. Matka zůstala na výchovu dětí sama. Studoval gymnázium, které, myslím, nedokončil. Objevili jsme jej jako bezdomovce, který načerno pobýval ve sklepě v městském domě. Měl práci a nějaké peníze, tak jsme mu řekli, že pokud bude dodržovat určitý režim, dáme mu šanci tím, že dostane střechu nad hlavou. Za to byl velice vděčný. Na situaci obou mužů ohledně soužití na ubytovně jsme se dotazovali, protože jsme si uvědomovali jejich věkový rozdíl. Ujišťoval nás, že nechce mít s nikým problémy. Vedla nás snaha ukázat mu, že je lidská bytost, na které záleží."

ŠANCI A PERSPEKTIVU MĚLA DOSTAT I OBĚŤ
Mladík na ubytovně bydlel teprve od začátku února. Před tím přespával právě v suterénu městského domu v Nerudově ulici. Na ulici podle místních skončil, když ho matka vyhodila z domu. Důvodem mělo být její opakované fyzické napadání. Policii ale matka údajně žádný incident nenahlásila.
Čtyřiapadesátiletý muž, který se stal obětí zločinu, pobýval v městské ubytovně delší čas. „Byl dlouhodobě nezaměstnaný. Chtěli jsme mu poskytnout nějakou perspektivu tím, že bychom ho letos zaměstnali na veřejně prospěšné práce," řekl Deníku místostarosta Šafář a dodal: „Je to tragédie, která má v Jevíčku nebývalý rozměr. Jsme z toho všichni šokovaní."

POLICIE: MOTIVEM BYLY NESHODY MUŽŮ
Motiv vraždy je podle policie jasný. Podle policejní krajské tiskové mluvčí Markéty Janovské jím byly osobní neshody v soužití obou mužů na ubytovně. Hovoří se i o tom, že obviněný čin spáchal pod vlivem alkoholu nebo návykových látek.

Správce městské ubytovny však až do sobotního rána žádný važnější konflikt mezi oběma muži nezaznamenal. „Nic závažného, co by se muselo řešit jako porušení řádu, se nestalo. Aspoň o tom nevím," řekl Deníku. Připustil pouze, že si starší muž stěžoval na hlasitou hudbu, kterou si jeho spolubydlící pouštěl.

K vraždě došlo z pátku na sobotu na městské ubytovaně v Jevíčku. Policie byla na místo přivolána v časných ranních hodinách. Útočník uprchl a skrýval se v okolních lesích. Policie jej po několikahodinovém pátrání dopadla.