Text se odkazuje na to, že jde o poslední možné varování, než u vás doma zazvoní muž či žena s deskami v rukou a exekučně zabaví veškeré vybavení domácnosti, co je možné zpeněžit. V dopise má jít o vymáhání poplatků za komunální odpad za rok 2010 a následné úroky včetně exekučních nákladů. Vše ukazuje na to, že se jedná o protiprávní jednání podvodníka, který se chytře snaží z důvěřivých lidí vymámit peníze. Během celého dne se proto na Městský úřad ve Svitavách raději obrátilo hned několik lidí, jak v takovém případě postupovat.

Zjistěte si pravdu

„Doporučujeme, aby se občané nejprve na Městském úřadě Svitavy přesvědčili o tom, že své poplatky za odpad mají řádně zaplacené. Kontaktní osoby jsou Jana Alexová na telefonu 461 550 253 a Pavla Boucníková na lince 461 550 254. V pátek jsou obě k zastižení do 14 hodin," upozornila mluvčí svitavské radnice Zuzana Pustinová.

Rozhodně neplatit!

Je velmi pravděpodobné, že se občané na městském úřadě dozvědí, že vlastně vůbec dlužníky nejsou. „Doporučujeme, aby v žádném případě požadovanou sumu neplatili," varuje Pustinová.

Exekuční výzva se pohybuje v řádu tisíců korun. Pokud budou lidé chtít podat trestní oznámení Policii České republiky, je dobré mít potvrzení z městského úřadu o bezdlužnosti. 

„Upozorňujeme občany s trvalým pobytem ve Svitavách, že případné nedoplatky za komunální odpad jsou vymáhány pouze prostřednictvím svitavského soudního exekutora," dodala mluvčí.

Město rychle zareagovalo, vyvěsilo výzvu na internetovém portálu a zprávu o možných „podvodných obálkách" pustilo i do rozhlasu. Případ už navíc šetří policie. „Také se na nás obrátilo několik občanů Svitav. Případ nyní prošetřujeme. Jsme v kontaktu také s pracovnicemi městského úřadu. A lidé, kteří dostali obálky, navíc poplatky zaplacené mají a cítí se být podvedeni. Může se jednat o podvodné jednání zatím neznámého pachatele," uvedla tisková mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Není to první případ. Už vloni republikou kolovaly podvodné emaily, které měly z lidí vylákat také peníze.

(vj, bs)