Stezku tvoří jedenáct tabulí, které jsou rozmístěné po městě. Jednu z nich kdosi počmáral růžovou barvou. Anonymní vandal nezapomněl přikreslit ani nejznámější symbol, který dnes znají už i školou povinné děti.

„Víme o tom, nicméně zatím k tomu nemáme žádné další informace. Zkoušíme vytěžovat sousedy, jestli náhodou někdo něco neviděl. Nevím, jak to dopadne, třeba se nám podaří někoho dohledat,“ potvrzuje útok neznámých vandalů velitel městské policie Radovan Zobač.

Je otázka, zda se jedná o náhodný vandalismus, nebo za poškozením jedné jediné tabule stojí nějaký konkrétní důvod. Mezi lidmi se spekuluje o tom, že poničení tabule je reakcí na právě probíhající bourání budovy dětské nemocnice, která stojí hned přes ulici na protějším pozemku.

Budova bývalé dětské nemocnice tak zůstane, kromě paměti obyvatel města, do budoucna zachována pouze na historické fotografii, která je součástí informační tabule naučné stezky. Příznačné je, že tabule byla osazena ve stejné době, kdy se do zdí budovy přes ulici zakously bagry.

Šušká se i o tom, že se neznámému nemusely líbit ani historické fotografie, které zachycují i vedení školy. Je na nich mimo jiné normalizační ředitel školy Miroslav Navrátil, který byl současně vysokým okresním funkcionářem totalitní komunistické strany.

Žádná jiná tabule poškozena nebyla. Podle ředitele kulturních služeb Františka Žáčka se tvůrci stezky s rozsahem poškození teprve seznámí. Naučná stezka byla realizována v rámci letošních oslav 760. let města. Radnici přišla na 140 tisíc korun, 100 tisíc město získalo od Pardubického kraje.