Státní zástupce je viní z poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Firma RA stavební může dostat pokutu až jeden milion korun.

Obvinění měli mezi lety 2011 až 2013 neoprávněně na základě uvedení nepravdivých údajů čerpat dotace na rekonstrukci budovy pro firmu Davsch ve Svitavách. Cena stavby byla podle obžaloby ve vystavené fakturaci nadhodnocena.

„Firma Davsch fakticky nenaplnila podmínky čtyřicetiprocentní účasti na spolufinancování výdajů projektu, částky se vracely k volnému užití a ne pro účely stavby. Příjemci dotace byly neoprávněně vyplaceny dotační prostředky ve výši celkem 5 033 000 korun,“ je uvedeno v obžalobě.

Příbytky lidí bez domova v prostorách za obchodem Uni hobby a v bývalém vojenském prostoru Červeňák v Pardubicích.
Krysí nora i vilka z igelitu. Podívejte se, jak žijí bezdomovci v Pardubicích

Jedním z obviněných je jednatel společnosti Davsch František Hubinka, který měl v dokladech uvádět nepravdivé údaje a tím umožnit nesprávné použití finančních prostředků z rozpočtu.

Zakázku zařizoval pro firmu Davsch se svým společníkem Jaroslavem Dvořáčkem, který však již zemřel, a proto není součástí soudního jednání.

Hubinka se rozhodl při jednání v tomto týdnu nevypovídat. „Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu souvisejícímu s těžkým průběhem covidu mám problémy s pamětí a koncentrací. Proto předkládám písemné vyjádření a nebudu vypovídat,“ uvedl Hubinka u soudu.

Ranní havárie má tragické následky
Osmnáctiletá řidička skončila u Dobrouče ve stromě, její kamarádka zemřela

Hubinka trvá na tom, že se ničeho trestného nedopustil, tvrdí, že se firmu Davsch pokoušel vytunelovat ve prospěch svých dalších firem jeho zesnulý společník Dvořáček. „Je to podvodník, který zničil firmu a její zaměstnance,“ sdělil Hubinka při výpovědi na policii v roce 2019.

Soud potrvá celý týden. Po výslechu obžalovaných budou probíhat výslechy znalců a svědků. Rozsudek by mohl být vynesen na konci týdne.

“Já jsem nic neukradl, prostě se za dotaci opravila firma. Mrzí mě, jak to dopadlo,“ dodal Hubinka.

Dalším obžalovaným je stavební inženýr Jiří Harašta, jednatel firmy RA stavební. Harašta odmítá, že by na stavbě získal podvodem něco navíc. „Hlídali jsme, aby konečná cena nebyla překročena, všechny práce byly provedeny a investor to převzal. Dle mého názoru jsou všechny údaje v obžalobě nepodložené. Nechal jsem vypracovat znalecký posudek, který prokázal, že posudky obžaloby jsou provedeny špatně,“ poznamenal Harašta.

Na budoucím úseku dálnice D35 Janov - Opatovec probíhá v současné době záchranný archeologický výzkum.
Stavba dálnice D35 na Litomyšlsku se blíží. ŘSD musí vykoupit okolo 200 pozemků

Podle Harašty cena na faktuře odpovídala ceně práce na stavbě. "Dokonce jsme museli kvůli této zakázce odmítat zakázky jiné, protože bychom je nestihli,“ řekl Harašta.

Posledním obviněným je projektant František Kučera. Soud potrvá celý týden. Po výslechu obžalovaných budou probíhat výslechy znalců a svědků. Rozsudek by mohl být vynesen na konci týdne.