Pardubičtí celníci v letošním roce odhalili neoprávněné držení 916 gramů drog a 5 864 kusů tablet léků zneužívaných k výrobě pervitinu. Zajistili také 2 400 gramů chemických látek pro jejich produkci.

Dvaačtyřicetiletý muž a třicetiletá žena, která jela ve voze s ním, svorně celníkům tvrdili, že žádný alkohol, cigarety ani drogy nevezou. Vzápětí se však ukázalo, že cizinec řídit auto nesmí, na našem území má pobyt zakázán a kvůli narkotikům už měl dříve oplétačky s celní správou. Celníci proto důkladně celý automobil prohledali.

„V motorovém prostoru odhalili pod krytem akumulátoru sáček s 32 gramy sušených částí rostlin, podrobili je orientačnímu testu a zjistili přítomnost marihuany. Pod koženkovou manžetou řadicí páky našli čtyři sáčky s krystalickou látkou o celkové váze 60 gramů,“ popsal zásah mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Václav Kánský. Orientační test ukázal na pervitin. Další drogy se našly v modelu vrtulníku, uvnitř svítilny na baterky a v černé sportovní tašce. Žena měla u sebe kokain a peněženku s dvaceti tisíci.

Drogy v dlani, bundě i botě

„Ke kontrabandu se ani jeden z pasažérů nehlásil, kontrolní stěry z volantu a z rukou řidiče však byly s pozitivním výsledkem na přítomnost metamfetaminu,“ uvedl mluvčí celníků. Gruzínec se sice vymlouval, že to může mít na svědomí předchozí majitel auta, jenže při osobní prohlídce mu hlídka našla sáček s drogou ukrytý ve dlani, v kapse bundy a dokonce i v botě.

Ilustrační foto.
Požadavky na studenty nezmírňujeme, byla by to cesta do pekel, říká proděkan

„Celkem celníci zajistili 261 gramů omamných a psychotropních látek včetně jejich obalů. Na různých místech ve vozidle ještě objevili věci k aplikaci a distribuci drog a dvě plynové pistole,“ dodal Václav Kánský. Protože nic nenasvědčovalo tomu, že by kontraband doputoval do Čech z třetích zemí, případ si převzala a bude řešit Policie ČR.